Na prevremenim lokalnim izborima u Kosjeriću glasalo je 68,2 odsto od upisanih 10.900 građana s pravom glasa, za razliku od apstinencije velikog broja birača u prestonici. Lista DS osvojila je osam mandata, dok su izjednačeni SNS, Nova Srbija, DSS i koalicija SPS-PUPS-JS sa po četiri. LDP sa 4,5 procenta glasova i SRS sa 2,5 odsto nisu prešli cenzus u lokalnom parlamentu koji broji 27 odbornika.

LDP je uložio prigovor na izbornu proceduru na tri biračka mesta jer, kako je Danasu rekao menadžer te stranke Milan Damjanović, na biračkom mestu broj 30. u Domu kulture predstavnici biračkog odbora izbornoj komisiji su doneli zapisnik u nezapečaćenoj koverti, a na dva biračka mesta (Makovište 2 i Vardište) članovi biračkih odbora su u bliskom srodstvu.

– Izbori će najverovatnije biti ponovljeni na biračkim mestima 21. i 30 i mogli bi da utiču na izborni rezultat, jer su nam nedostajala 34 glasa da uđemo u Skupštinu opštine – kaže Damjanović.

Dragan Vujadinović, narodni poslanik, predsednik DS-a u Kosjeriću i kandidat te stranke za predsednika opštine, očekivao je da će njegova stranka osvojiti deset odborničkih mandata. On najavljuje da će DS pozvati na saradnju sve stranke koje budu spremne da, bez uslovljavanja, podrže program demokrata.

Milenko Blagojević, predsednik SPS-a u Kosjeriću, navodi da će socijalisti pregovore o budućoj koaliciji započeti nakon odluke izborne komisije o prigovorima LDP-a. „Razgovaraćemo sa svima i nikoga nećemo odbiti. Učinićemo ono što je najbolje za narod“, kaže Blagojević za Danas.

Ipak, naprednjaci tvrde da su neki razgovori već vođeni.

– Svi žele mene i SNS. Razgovarali smo sa DS, SPS, DSS i drugima. Želeli bismo u koaliciju s demokratama i socijalistima, ali to će ipak zavisiti od stavova naših stranaka u Beogradu – rekao je Danasu Milijan Stojanić, prvi na listi SNS-a, i dodao da ta stranka prvi put učestvuje na izborima i da je „moralni pobednik ovih izbora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari