epa10885649 An armed Kosovo Police officer stands guard in front of the Banjska Monastery in the village of Banjska, Kosovo, 27 September 2023. A Kosovar Albanian police officer on 24 September was killed by Serb gunmen who later barricaded themselves in the XIV century Serbian Orthodox Banjska monastery and traded gunfire for hours, Kosovo authorities confirmed. Police regained control of the area late on the same day. The incident came at a fragile moment in the Kosovo - Serbia European Union-facilitated dialogue to normalize ties between the two parties. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Sve dosadašnje vlasti u Srbiji nose odgovornost za stanje u kome smo se našli a posebno ona koja je potpisivanjem Briselskog sporazuma, ugasila institucije Republike Srbije i naterala čak i Srbe na Severu Кosova da se posle decenijskih žrtava integrišu u institucije tzv. Republike Кosovo, saopštio je SNV, odnosno, kako je naznačeno u potpisu tri orgnaizacije – SNF, Otadžbina i Odbor Sabora SNV KiM.

Životi su „amaterski“ izgubljeni uz „kukavičluk glavnog vođe koji je na cedilu ostavio saborce i pobegao“. Srpsko junaštvo je „kompromitovano“. Odgovorne su službe bezbednosti Srbije, iznose svoje razumevanje događaja.

Nisu uspeli da do sada organizuju sabor novoobnovljenog Srpskog nacionalnog veća, optuživši direktore domova kultura u sistemu Republike Srbije da nisu smeli da im izdaju prostor. Nakon sukoba u Banjskoj, kada je u zasedi ubijen policajac Afrim Bunjaku, a potom i tri navodna napadača, SNV je izdao još jedan proglas.

U njemu su upozorili na moguće etničko čišćenje preostalih Srba.

„Nalazimo se u katastrofalnoj situaciji, dovedeni smo na rub tragedije koja može da konačno dovrši naše višedecenijsko stradanje“, naveo je SNV.

„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuje svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika, političkog i intelektualnog polusveta, tzv. Srpske liste, koja više od decenije ‘jaše’ unesrećene Srbe sa Кosova i Metohije.

Optužili su vlasti u Beogradu da „vrlo perfidno“ pokušavaju da Srbe sa Kosova označe odgovornim za svoju pogrešnu politiku.

„Njihove izjave da je grupa naših nesrećnih mladića ‘samoinicijativno krenula u nepromišljenu oružanu akciju’, potencirajući da su sa Кosova i Metohije, pokazuje svu njihovu perfidnost“, ukazali su.

„Prvo ih označe odgovornim, a onda im oni koji, umesto da budu pred sudom pravde, proglašavaju trodnevnu žalost kako bi prikrili svoju odgovornost“, navodi dalje SNV.

Uporedili su sa onim što se dogodilo Oliveru Ivanoviću, pre ubistva i nakon.

„Prvo ga proglasiše ‘lošim Srbinom’, a onda ga sahraniše u Aleji zaslužnih građana!? Otvoreno pitamo Aleksandra Vučića, čija je Srpska lista, čiji je Milan Radoičić? Naš, ne! Mi ga nismo birali, nametnut nam je kao ‘naš bog i bič’, postavljen od velikog vođe, da odlučuje o našim životima i našoj smrti! Predsednikov ponos, a za nas sramota!“

U saopštenju nisu spominjali ubijenog pripadnika Kosovske policije, ali jesu izneli viđenje o ubijenim Srbima, koji se sumnjiče da su napadači.

Životi su „amaterski“ izgubljeni uz „kukavičluk glavnog vođe koji je na cedilu ostavio saborce i pobegao“. Srpsko junaštvo je „kompromitovano“.

Ipak, imali su i oko čega da se slože:

„Beskrupuloznom režimu Aljbina Кurtija treba pružiti otpor, politički, organizovan i glasan. On to zaslužuje, jer je on izvođač najsvirepijih radova čiji je cilj da nestanemo i da nas ovde više nikada ne bude“.

Takođe im je poznata politika međunarodne zajednice, koju „ne interesuje“ sudbina Srba, već „njeni geostrateški ciljevi i interesi onih preko kojih te interese ostvaruje“.

Da li su „scenaristi naših nesreća“, postavlja pitanje SNV, razmišljali o sudbini Srba ispod Ibra?

Upozorili su na to da se, kako iznose podatak, poslednjih 10 godina preko 40 hiljada raselilo.

Tako je primera radi, do dolaska SNS i srpske liste na vlast, Velika Hoča imala preko hiljadu stanovnika, a danas tvrde, jedva 370. U Orahovcu su Srbi na izdisaju, u Štrpcu, Novom Brdu, Gračanici, Vitini i svuda, srpsko je stanovništvo prepolovljeno, uz „albanizovanu teritoriju“.

Srbi sa Кosova i Metohije su obavezni da odgovorni brinu o svojim porodicama i da se suprostave ovakvoj situaciji. Kako?

Da se okupe se i zajedno sa SPC potraže odgovore kuda i kako dalje , ali i da urede uzajamni odnos, pomognu siromašne i urede odnos sa Albancima, sve kroz demokratski dijalog.

Od vladike raško-prizrenskog su ponovo zatražili da hitno zakaže Crkveno – narodni sabor na kome bi se donele, kako tvrde, važne odluke za dalju sudbinu Srba sa Kosova, a oni ohrabrili da se organizuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari