Srbijom će se u Evropskom parlamentu baviti Socijaldemokratska partija 1foto FoNet/EbS

Evropski parlament podelio je zaduženja političkim grupacijama kad su u pitanju kandidati za članstvo u Evropskoj uniji.

Evropska Narodna partija, kao najveća politička grupacija u Parlamentu, biće zadužena za izradu izveštaja o Bosni i Hercegovini i Kosovu, poslanici Socijaldemokratske partije baviće se Srbijom i Albanijom, Obnovimo Evropu biće zadužena za Crnu Goru, dok su Zeleni na sebe preuzeli praćenje reformskih procesa Severne Makedonije, prenosi N1.

Imena izvestilaca još nisu poznata i trebalo bi da budu odlučena pre kraja godine.

Tada bi trebalo da budu poznata i imena „izvestilaca iz senke“.

U podeli interesovanja došlo je do blagog mešanja karata, pa je EPP „prepustila“ Srbiju koalicionim partnerima socijaldemokratama, a „uzela“ Kosovo, dok su socijaldemokrate Crnu Goru „dale“ liberalima.

U prethodna dva saziva Evropskog parlamenta, narodnjaci su imenovali izvestioca za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, socijaldemokrate za Albaniju i Crnu Goru, liberali za Severnu Makedoniju, a zeleni za Kosovo.

U prethodnom sazivu Parlamenta EU slovački poslanik Vladmir Bilčik (EPP) bio je izvestilac za Srbiju, portugalac Paolo Ranžel (EPP) za Bosnu i Hercegovinu, portugalka Izabel Santos (S&D) za Albaniju, poslanik Hrvatske Tonino Picula (S&D) za Crnu Goru, bugarski poslanik iz redova liberala Ilhan Kjučuk za Severnu Makedniju, a nemačka poslanica iz grupe Zelenih Viola fon Kramon za Kosovo.

Izvestilac Evropskog parlamenta prati situaciju u državi za koju je zadužen i o stanju u ključnim reformskim oblastima piše izveštaj, o kome prvo glasaju poslanici Spoljnopolitičkog odbora EP, a potom u formi Rezolucije i poslanici na Plenarnoj sednici.

Izvestioca imenuje politička grupacija u skladu sa prethodnim dogovorom i podelom odgovornosti.

Svaka politička grupacija ima i „izvestioce iz senke“, koji se bave državama kandidatima čije izvestioce „drži“ neka druga politička grupacija i koji imaju važnu ulogu u kreiranju konačnog stava Evropskog parlamenta.

Oni na isti način prate stanje u državi kandidatu i o budućoj Rezoluciji EP pregovaraju sa izvestiocem i pišu amandmane na osnovni tekst.

Rezolucije EP nisu obavezujuće, ali ukazuju na raspoloženje unutar Evropske unije i predstavljaju snažnu političku poruku koju šalju predstavnici država koje imaju ključnu reč u evropskim integracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari