Socijalisti kao prilepak na listi 1Foto: FoNet/TV Fonet

Izjava Ivice Dačića, da je nastup SPS na beogradskim izborima zajedno sa naprednjacima matematičko pitanje, predstavlja strahovit auto-gol koji tu političku stranku polako smešta u arhivu istorije – ocenjuje za Danas marketinški stručnjak Cvijetin Milivojević.

On smatra da odluka o tome da li će SPS biti na listi sa naprednjacima zavisi isključivo od SNS, te da Dačić ovakvom izjavom zapravo traži odgovor od Aleksandra Vučića. Zbog toga se, kako zapaža, postavlja pitanje ko je predsednik SPS Aleksandar Vučić ili Ivica Dačić.

Prema Milivojevićevom mišljenju, to što SPS odluku kako i sa kim izaći na izbore, te sa kojim programom i ciljevima, ne može da donese sama već traži odgovor od „starijeg brata“, predstavlja jasan pokazatelj da se radi o parazitskoj partiji koja je na nivou statističke greške.

– Ukoliko SPS može na izbore da izađe samostalno i da pređe cenzus, nelogično je da uopšte razmišljaju da budu prilepak na nečijoj listi. S druge strane, SNS ima različite matematičke mogućnosti, te lako mogu da izračunaju koliko im Socijalistička partija kao prilepak može doneti procenata. Za njih je možda bolja opcija da ponovo prevare birače, pa da Dačić izađe samostalno i glumi levicu i naslednika politike Miloševića i tako osvoji koji procenat više – kaže Milivojević i ponavlja da je i prvi i drugi scenario svakako poražavajući za SPS, koja je više od četvrt veka opstajala na političkom nebu Srbije i to uglavnom u vlasti.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da će zbog odnosa unutar republičke vlade, na beogradskom nivou opstati koalicija između SPS i SNS, jer su oni unapred postigli dogovor da zajedno učestvuju u vlasti ili da budu opozicija. U takvim okolnostima, priča Anđelković, dve partije jedino gledaju koja matematička varijanta je povoljnija po njih.

– Deo glasača SPS smatra da se ta stranka utapa u SNS time što izlazi sa njima na zajedničkoj listi i to je deo glasačkog tela socijalista koji nema simpatije prema naprednjacima. Zbog toga se postavlja pitanje da li bi neki stariji glasači levičarskog tipa doneli više glasova SPS ukoliko na izbore izađe samostalno. Sve u svemu, odluka će biti doneta na osnovu pragmatičnog pristupa politici – naglašava Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari