Predsedništvo SPS naložilo je užičkim socijalistima da „prekomponuju“ vlast u gradu, tako što će napustiti savez sa DS i početi pregovore s naprednjacima o formiranju nove koalicije, čiji bi stranački sastav trebalo da odgovara strukturi republičke vlade.


To je za Danas potvrdio Neđo Jovanović, predsednik socijalista u Užicu i narodni poslanik, dodavši da će razgovori sa SNS o novoj skupštinskoj većini početi za dan ili dva. „Nova gradska vlast trebalo bi da bude formirana do kraja septembra“, najavljuje Jovanović.

Umesto sadašnje koalicije DS, SPS-PUPS-JS, LDP i Nove Srbije, koja ima 41 od ukupno 67 odbornika, a koja je uspostavljena pre dva meseca, novu vlast, osim socijalista i naprednjaka, trebalo bi da čine URS i eventualno DSS, i imala bi ukupno 37 mandata.

Odluka vrha SPS iščekivala se duže od dva meseca, a užički socijalisti nisu bili voljni da se odreknu saradnje s demokratama, koja je u prethodnom mandatu, kako tvrde obe stranke, bila veoma dobra. Tišinu na ponudu SNS, koja je bila spremna da im ustupi gotovo sve najznačajnije javne funkcije u Užicu, pa i mesto gradonačelnika, socijalisti su zvanično pravdali iščekivanjem odluke beogradske centrale, a nezvanično su sumnjali u kadrovske resurse lokalnih naprednjaka.

Saša Milošević, predsednik Gradskog odbora SNS, kaže da je ta stranka „dočekala ono što je i očekivala“, te da će Užice konačno dobiti vlast po ugledu na republički nivo.

„Očekivali smo da će užički socijalisti dobiti takvu direktivu iz Beograda. To je politička realnost i buduću vlast u gradu činiće SNS, SPS i URS, uz eventualno učešće DSS“, objasnio je za Danas Milošević, koji je kandidat SNS za gradonačelnika.

Radovan Ristović, potpredsednik Gradskog odbora URS, kaže da je ta stranka spremna za razgovore o koaliciji sa naprednjacima i da od njih očekuje zvaničan poziv. „Treba da napravimo strukturu vlasti koja će biti u najboljem interesu građana“, stav je URS.

I DSS podržava formiranje nove vlasti, a Tihomir Petković, predsednik odbora te stranke, istakavši da se „dogodilo ono što se očekivalo od momenta formiranja republičke vlade“, poručio je da očekuju poziv naprednjaka na razgovore o novoj skupštinskoj većini.

Jovan Marković, gradonačelnik i predsednik užičke DS, koji je sve vreme izražavao nadu da će SPS poštovati koalicioni dogovor s demokratama, juče nije želeo da komentariše nastalu političku situaciji u gradu.

Užička skupština

Skupština grada Užica broji 67 odbornika. Lista „Za bolji život Užica – Boris Tadić“ ima 22, SPS-PUPS-JS 11, a LDP i Nova Srbija po četiri odbornička mandata. Za sada opozicioni blok čine koalicija SNS-PSS sa 12, kao i URS i DSS sa po sedam mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari