Socijalisti u Odboru za ustavna pitanja neće podržati zahtev za interpelaciju Siniše Malog: Snežana Paunović o Kongresu SPS i opoziciji 1Printskrin RTS

Snežana Paunović, predsednica poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije i potpredsednica republičkog parlamentau, razgovoru za Danas kaže da iako se Kongres SPS održava u decembru, mesecu novogodišnjih iznenađenja neće biti, bar što se predsednika stranke tiče. Napominje da je Ivica Dačić, svojom mudrošću, političkim talentom i svojim vizionarstvom sačuvao SPS od uništenja.

Tada je imao podršku I poverenje, a ima je i sada.“ Srbiji u vremenu ispred nas neophodan je Ivica Dačić, jer Srbija zaslužuje najbolje, a SPS boljeg nema“, objašnjava Paunovićeva.

Očekuju li se, ipak, neka nova lica u vrhu stranke?

Svakako će biti novih lica i sigurna sam, veći broj pripadnica ženskog pola. Kongres SPS u skladu sa našim Statutom bira predsednika, Glavni odbor, Statutarnu i Nadzornu komisiju, a istim aktom predviđeno je i da, na predlog predsednika, novoizabrani GO na svojoj prvoj sednici, odlučuje ko će dobiti poverenje i obavezu da uz predsednika kreira i sprovodi politiku Socijalističke partije Srbije..

Da li će bar neki kadrovi otići u zaslužnu penziju?

Ako sagledamo realno činjenice doći ćemo do toga da ideje koje baštini SPS žive već skoro 120 godina. Mi smo i formalni i pravni naslednici, to nas obavezuje da poštujemo iskustvo i ne razmišljamo na način da treba nekoga poslati u “zasluženu penziju”. Cilj je iskustvu pridružiti mladost i novu energiju, ovo je Kongres koji će socijaliste okupiti i ojačati.

Čeka li i vas još neko napredovanje na stranačkoj lestvici?

Ovo jeste godina u kojoj su meni poverene dve jako važne i odgovorne funkcije odlukom Ivice Dačića i rukovodstva SPS, ukoliko predlog Predsednika SPS bude da ja treba da preuzmem određenu stranačku funkciju kao deo njegovog budućeg tima, i ukoliko se sa tim složi GO SPS, biće mi čast i zadovoljstvo.

Godinama unazad se spekuliše da u SPS ima podela i da kadrovi iz unutrašnjosti zameraju centrali da ne vidi dalje od Beograda?

Podela nema, a različitih mišljenja svakako ima. U svakoj srpskoj porodici,skoro tradicionalno, ima onih koji rade i doprinose i onih koji nemilice troše stečeno dajući sebi za pravo da svoju nesposobnost pokrivaju raznim spekulacijama. Mi smo velika porodica, ima rasipnika, nekad su isuviše glasni, ali su manjina. Verujem da će Ivica Dačić, koji važi za beskrajno tolerantnog čoveka, u novom mandatu smanjiti nivo tolerancije.

S obzirom da ste sa Kosova, smatrate li iz sadašnje perspektive da li je možda bila pogrešna odluka o izlasku iz tamošnjih institucija?

Odluka je iznuđena i opravdana, jedina koju su mogli doneti sa ciljem da skenu pažnju na torturu kojoj su izloženi svakodnevno. Sve što su uradili predstavnici tzv. Kosova od 1999 do danas demonstracija je sile i izazivanje straha usled kojeg bi trebalo da Srbi napuste KiM i na taj način obezbede realizaciju vekovnog plana Albanaca i ostvarenje sna o “velikoj Albaniji” i etnički čistom Kosovu. Kurti svesno ili nesvesno postaje mali Hitler , 21 veka. Istina samo u pokušaju.

Međunarodna zajednica ipak toleriše Kurtijeve postupke?

Vređaju me pristrasnost, toleracija i neprincipijelnost međunarodnih institucija i njihovih zvaničnika. Ovaj Frankenštajn od tzv Kosova su stvorili i sada još pokušavaju da nas ubede da su napravili remek delo. Doći će dan kada će i sami biti u strahu od svoje tvorevine.

Deo opozicije traži ponovnu sednicu parlamenta o KiM. Da li se razmišljalo o tom zahtevu?

Ja nisam adresa za pitanje “ da li se razmišljalo”. Važno je razgovarati u parlamentu o KiM, ali je štetno razgovarati na način na koji se to nedavno desilo. Baviti se politikanstvom i koristiti najveće nacionalno pitanje kao alibi za obračun sa Aleksandrom Vučićem i vladajućom većinom u najmanju ruku je neodgovorno. Obaveza narodnih poslanika je da ozbiljno i odgovorno, ali pre svega u skladu sa Ustavom razgovaraju u parlamentu. Ovo pitanje ne sme biti predmet unutrašnje političke borbe.

Ima i zahteva da se ili na plenarnoj sednici raspravlja i o nekoj vrsti sankcija za Rusiju?

Možda i ima ličnih ambicija da se dopadnemo zagovornicima sankcija za Rusku Federaciju, njihovim ambasadorima u Beogradu. Ono čega svakako nema je većina za donošenje odluke. Mi smo narod koji je trpeo sankcije. Kao živi svedoci ne smemo se podanički ponašati. U obavezi smo da štitimo interes Srbije, a ne da od prijatelja pravimo neprijatelje za tuđ račun.

Već izvesno vreme postoji kodeks ponašanja poslanika i Poslovnik o radu, ali se samo opoziciji oduzima reč, uskraćuju im se replike i daju opomene?

Poslovnik daje mogućnost za ukazivanje na povredu od strane predsedavajućeg, ali ne i za zloupotrebu u svrhu replike nekom drugom kolegi, ili koleginici poslaniku. Usled takvih zloupotreba predsedavajući takođe, ima obavezu da prepozna i ako treba opomene aktera. Parlament je tek započeo rad u novom sazivu, kako bude raslo iskustvo očekujem da će se smanjati i ovakve situacije.

Kako je moguće da Milenko Jovanov, šef naprednjaka, nije dobio ni jednu opomenu, uprkos žestokom etiketiranju i čak vređanju po ličnoj osnovi kolega iz opozicije?

Ja sam predsedavala u momentu kada je kolega Jovanov nazvao kolegu Zelenovića “lopovom lopovskim” ali, propustili ste da je tome prethodilo obraćanje Zelenovića koji se Jovanovu obratio rečima “ti si lažov, lažovčina si”. Nisam izrekla opomenu ni jednom ni drugom kolegi. Sve se dešavalo posle više od dvanaest sati rada u Skupštini, zato je moja odluka bila da završimo sa radom za taj dan i hladne glave nastavimo raspravu po dnevnom redu sutradan. Ako je bila greška, evo moja je, verujem da se neće ponoviti jer verujem da moje kolege neće ni usled preteranog umora ili prenaglašene emotivnosti jedan sa drugim razgovarati na ovakav način.

Opozicija tvrdi da je namera vladajuće većine da istera opoziciju iz parlamenta?

Aktuelna vladajuća većina promenila je izborni Zakon I smanjila cenzus zahvaljujući čemu je većina opozicionih poslanika danas u Parlamentu, ostavljam mogućnost da svako proceni na bazi toga šta je istina. Uvrede nisu obaveza nego izbor, poslanička grupa kojoj pripadam ne pribegava uvredama. Očekujem da se rasprava vodi argumentovano.

Da li će poslanici SPS, članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo podržati zahtev opozicije za interpelaciju ministra Siniše Malog koji je optužio opoziciju da rade protiv sopstvene države i za tuđi novac?

Bila sam u prilici da sarađujem sa opozicionim poslanicima koji su bili oštri kritičari vlasti u parlamentu, ali i odgovorni čuvaoci nacionalnog interesa van granica Srbije. Takođe upoznala sam i one koji u nameri da se dopadnu, ili poprave svoj rejting žrtvuju čak I nacionalne interese. Dakle neće, bar ne dok ne čujemo zašto je dozvoljeno vređati potpredsednika Vlade Republike Srbije usled neslaganja sa politikom koju zastupa. Poslanici SPS se neće baviti politikom dvostrukih aršina.

Za uvrede na vaš račun lider Dveri Boško Obradović vam se izvinio. Smatrate li da je to dovoljno i da li je bilo iskreno?

Verujem da je bilo iskreno i smatram da je to bio očigledan primer dobre prakse. Uliva mi nadu da ćemo Narodnoj skupštini Republike Srbije vratiti, trenutno poljuljano, ugled i dostojanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari