Sofija Mandić nije sigurna da će biti Ponoševa savetnica: To nije moj profesionalni san 1Sofija Mandić, CERPIS Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Sofija Mandić, pravnica, za Danas kaže da će pomagati u kampanji Zdravku Ponošu, kandidatu koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ za predsednika Srbije, ali da to ne znači da će mu biti savetnica ako on postane predsednik.

Ponoš je u intervjuu televiziji Insajder, kako su preneli mediji, naveo dva nova imena koja će biti u njegovom „predsedničkom timu“ Sofiju Mandić za oblast prava i biznismena Zorana Drakulića za privredu.

Mandić pak kaže da joj se po prvim reakcijama čini da su ljudi shvatli da su oni koji su se dogovorili sa gospodinom Ponošem da mu u kampanji pomažu oko odreženih pitanja već postali njegovi politički savetnici.

– Nije zaista tako. Mislim da je u kampanji važno da oni koji se kandiduju pokažu da mogu da rade posao za koji se kandiduju, a svakako i da umeju da prepoznaju da ne znaju sve o svim oblastima, kao i da su spremni da se oko određenih stvari konsultuju – kaže ona.

Podseća da je Ustav promenjen na referendumu u januaru i da će se u naredne dve godine sigurno, zbog rokova koji su postavljeni ustavnim zakonom, na predsedničkom stolu, ko god bio predsednik, naći brojni zakoni, koji će se ticati direktno pravosuđa, sudstva i tužilaštva, verovatno i advokature.

– Predsednik bi morao da se odredi prema tim pitanjima imajući u vidu njegovu nadležnost da potpiše ili ne potpiše neki zakon. U slučaju pravosudnih zakona je to naročito važno imajući u vidu da je Ustav izmenjen na način da su krupna pitanja upravo ostavljena za zakon. Na pitanje gospodina Ponoša da mu pomognem oko toga u kojoj smo mi sad fazi i na šta treba obratiti pažnju rekla sam da ću mu pomoći. I nemam problem da to bude javno. O tome se radi. Ni manje ni više od toga. Šta god mu bude potrebno od informacija i podataka ja ću mu pomoći ne samo zato što me zvao, već zato što zaista mislim da je odličan kandidat i odlična alternativa ovoj desetogodišnjoj političkoj a i ličnoj nestabilnosti našeg predsednika – objašnjava ona.

Kako dodaje, Ponoš je pre svega stabilan čovek koji ima iskustvo u diplomatiji i svemu onome što su dužnosti predsednika, a vidimo i da nema probelem da se konsultuje oko stvari koje ne poznaje.

– To je dovoljno da ga podržimo u predsedničkoj trci i da mu pomognemo makar da uđe u drugi krug. A posle ćemo da vidimo šta se dešava. Sve je otvoreno i biće lepo ako uopšte dođemo u priliku da rasoravljamo o tome. Nas dvoje jesmo razgovarali o tome. Rekla sam mu da ću mu sada pomoći jer mislim da je to važno. Mislim da je podrška potrebna sada. Nisam sigurna da ću biti savetnica gospodina Ponoša. To nije moj profesionalni san, a ni nešto o čemu smo ozbiljno razgovarali. Zaista je prvi cilj bio da on bude dovoljno dobro informisan u oblasti vladavine prava i da dobije pravovrmene informacije i da se prema njima odredi i donese svoje odluke i stavove – zaključuje Mandić.

Podsetimo, zasad se u članove Ponoševog predsedničkog tima ubrajaju Gordana Matković, bivša ministarka u Vladi Zorana Đinđića, Dragan Delić, infektolog i nekadašnji direktor Infektivne klinike, reditelj Srđan Dragojević i pisac Siniša Kovačević, profesor Čedomir Čupić, akademik Dušan Teodorović i genetičar Miodrag Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari