Sofija Popović: Ni nakon Vučićevog „najvažnijeg ikad“ obraćanja naciji, nije poznata ključna stvar - šta će Srbija uraditi do 1. septembra kada počne primena mera o registarskim tablicama 1

Ni nakon Vučićevog obaćanja naciji, koje je najavljivano kao „najvažnije ikad“, nije poznata ključna stvar – šta će Srbija uraditi do 1. septembra kada bi trebalo da počne primena mera o registarskim tablicama i ulazno/izlaznim dokumentima – kaže za Danas Sofija Popović, novinarka portala European Western Balkans.

Komentarišući odlaganu i od strane državnih zvaničnika najavljivano kao najznačajnije obraćanje Aleksandra Vučića građanima ikad, a posle neuspešnih briselskih razgovora i situacije na severu Kosova koja je pre samo tri nedelje pretila da pređe u ratno stanje, sagovornica Danasa kaže da „ono što je predsednik Srbije zvanično potvrdio je nešto što se već donekle znalo: da Priština ne želi više da pregovara o ovim merama jer je to nešto što je dogovoreno u prethodnim sporazumima sa Beogradom; kao i da međunarodna zajednica podržava implementaciju mera kao takvih“.

Sofija Popović: Ni nakon Vučićevog „najvažnijeg ikad“ obraćanja naciji, nije poznata ključna stvar - šta će Srbija uraditi do 1. septembra kada počne primena mera o registarskim tablicama 2

Tako smo mogli da čujemo u nedeljnom obraćanju dosta uopšten cilj a to je očuvanje mira i stabilnosti i sprečavanje pogroma Srba na Kosovu – kaže naša sagovornica.

I ovog puta, dodaje ona, predsednik Srbije najavio je najgori mogući scenario, koji je malo verovatan, tako da sve što se bude dešavalo u narednih desetak dana, a bude manje od pogroma Srba, zvanični Beograd predstaviće kao diplomatsku pobedu.

– Da će biti tako može da se učita i prema rezultatima sastanka predsednika sa liderima Srpske liste kojima je izgleda jedino bilo dovoljna garancija da pogroma neće biti, a za sve ostalo će mu da ti bezrezervnu podršku – zaključuje Sofija Popović.

– Nemamo kud, saterani smo u ćošak. Kako god bilo, naša poruka ljudima na Kosovu jeste da izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od pogroma i od progona,izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Govoreći o pregovorima u Briselu, rekao je da Priština ima dva cilja, odnosno ukidanje države Srbije na Kosovu i proterivanje Srba.

– Kako god bilo naša poruka ljudima na KiM jeste da izbegličke kolone neće postojati, sačuvaćemo naš narod i od pogroma i od progona. Skočili su kao opareni, sve su odbili – rekao je Vučić.

Beograd je predložio KS tablice koje su statusno neutralne, naveo je predsednik, ali je Kurti rekao da svi moraju da imaju „RKS table“.

„Smisao svega je da šta god mi prihvatali ili ne prihvatali, oni odbijaju sve“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, prištinska strana je tražila razgovor o generalnom sporazumu od šest tačaka, među kojima je razmatranje i prethodnih dogovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari