Ministri odbrane EU juče su u Briselu potvrdili spremnost Unije da na Kosovu razmesti misiju „vladavine prava“ Euleks. Predsedavajući slovenački ministar Karl Erjavec je izjavio da je za to nužan „sporazum EU i UN“. On je rekao da posebne rasprave o Euleksu nije bilo, a da su neki ministri govorili o stanju na Kosovu u okviru rasprave o Zapadnom Balkanu, prenose agencije.

Ministri odbrane EU juče su u Briselu potvrdili spremnost Unije da na Kosovu razmesti misiju „vladavine prava“ Euleks. Predsedavajući slovenački ministar Karl Erjavec je izjavio da je za to nužan „sporazum EU i UN“. On je rekao da posebne rasprave o Euleksu nije bilo, a da su neki ministri govorili o stanju na Kosovu u okviru rasprave o Zapadnom Balkanu, prenose agencije.
Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, koji se juče sastao sa ministrima i čelnicima EU na margini zasedanja šefova diplomatija i odbrane, izjavio je novinarima da je „misija Euleks nelegalna na Kosovu“, za razliku od Unmika koji je tamo na osnovu Rezolucije 1244 SB UN. Jeremić je dodao da je „rešenje, ipak, moguće naći“ i ponovio stav Beograda da podržava snažnije angažovanje EU u Srbiji i na Kosovu, ali samo na „pravnoj osnovi“ koja se može pronaći „jedino u Njujorku, u SB UN“.

Pozivnice i nezadovoljstvo

– Ako faza tranzicije prođe kako je predviđeno i ako ne bude problema sa novom misijom međunarodnog prisustva na Kosovu, kosovska vlada planira da na svečanost povodom stupanja na snagu ustava Kosova 15. juna pozove 200 zvanica iz inostranstva, piše prištinski dnevnik Koha Ditore. Pozivajući se na izvore u vladi, list tvrdi da su među pozvanima i prvi ljudi iz bivšeg državnog vrha SAD i NATO-a: Bil Klinton, Medlin Olbrajt, Vesli Klark. Njih, zbog doprinosa nezavisnosti Kosova, očekuju odlikovanja kosovskih institucija. Iako su pozivi upućeni, kako državama koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, tako i onima koje to nisu učinile, Rozmari Dikarlo, pomoćnik američkog državnog sekretara, izjavila je da SAD nisu zadovoljne radom kosovskih institucija u procesu lobiranja za priznavanje nezavisnosti. „Deo zajedničkog američko-kosovskog plana bio je i 97 priznanja Kosova do septembra. Potom bi Kosovo trebalo da aplicira za članstvo u UN kada zaseda Generalna skupština“, izjavio je neimenovani međunarodni zvaničnik za TV Kosovo, prenose agencije.

Viktor Ruter, šef pripremnog tima EU, izjavio je juče za KIM radio iz Čaglavice da „misija Euleks i dalje treba da se ostvari, iako možda neće biti u potpunosti operativno spremna 15. juna, jer njen ritam nije tako brz, kao što se očekivalo „.
– Naš cilj je da se misija razmesti širom Kosova, što pre to bolje. Ne mogu da kažem tačan datum, jer bi to bilo spekulisanje. Za sve zajednice koje žive na Kosovu biće bolje da što pre dođe do uspostavljanja misije – tvrdi Ruter.
Mada analitičari upozoravaju da najava kašnjenja početka rada Euleksa otvara mogućnost stvaranja vakuuma u oblasti bezbednosti, Ruter kaže da je jedna od glavnih tema o kojoj se raspravlja sa zvaničnicima Unmika – i na lokalnom i na visokom strateškom i političkom nivou – „izbegavanje tzv. bezbednosnog rascepa u regionu“.
Bernar Kušner, francuski ministar spoljnih poslova, najavio je juče u Briselu da bi misija Euleks na Kosovu mogla najpre da deluje zajedno s Unmikom, da bi potom preuzela sve svoje nadležnosti i nastupila samostalno, javljaju agencije. Kušner smatra da će Euleks preuzeti nadležnosti „kad se pronađe dobar model funkcionisanja s UN“, prenose elektronski mediji. On je potvrdio da i najavio da neće biti „geografske podele“ nadležnosti misija Euleksa i Unmika.
Kušnerova očekivanja o kratkom zajedničkom delovanju Euleksa i Unmika deli i Havijer Solana, visoki predstavnik EU za bezbednost i spoljnu politiku, koji bi u četvrtak sa Ban Ki-Munom, generalnim sekretarom UN, trebalo da razgovara o budućem međunarodnom prisustvu na KIM. Pozivajući se na evropske diplomatske izvore, agencije javljaju da EU i UN već neko vreme bezuspešno pokušavaju da utanače „memorandum o razumevanju“ za usaglašeno postupanje i „prilagođavanje“ situaciji posle 15. juna na Kosovu.
Prištinski mediji na albanskom jeziku tvrde da „članice Međunarodne upravljačke grupe (MUG) za Kosovo oklevaju sa odlukom šta dalje uraditi na ovom području“. Pozivajući se na diplomatske izvore, dnevnik Zeri tvrdi da se, posle prošlonedeljenog sastanka MUG u Prištini, razrešenje očekuje ove nedelje u Ban Ki-Munovoj kancelariji, koja treba da donese konačnu odluku o Unmikovoj rekonfiguraciji, koja neće biti protiv zvaničnog stava Moskve“. U situaciji kad „nema odluke o povlačenju Unmika i odlaganju razmeštaja Euleksa“, mediji upozoravaju na opasnost od „radikalizacije zbog nezadovoljstva albanske strane“.
Rusel Geki, potrparol Unmika, potvrdio je juče za naš list da su u toku „neformalni razgovori“ UN i EU o delovanju njihovih misija na Kosovu. On kaže da to što ugovori sa UN službenicima Unmika ističu u junu ne znači da Unmik neće ostati i posle proglašenja ustava Kosova 15. juna. Geki je prištinske najave da bi Joahima Rikera na mestu šefa Misije UN na Kosovu posle rekonfiguracije Unmika mogao da nasledi italijanski diplomata Frančesko Bastalji odbacio kao „spekulacije medija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari