"EU je nepotpuna bez Zapadnog Balkana": Šolc otvorio Samit Berlinskog procesa 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Ebrahim Noroozi)

Lideri Zapadnog Balkana stigli su u sedište nemačkog kancelara Olafa Šolca, koji je danas domaćin jubilarnog 10. Samita Berlinskog procesa.

Samitu prisustvuju premijeri Srbije Miloš Vučević, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Milojko Spajić, Albanije Edi Rama, Severne Makedonije Hristijan Mickoski i predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto, Hrvatske Andrej Plenković, predsednica Slovenije Nataša Pirc-Musar, te predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i mađarski premijer Viktor Orban.

Jedna od glavnih tema skupa u Berlinu biće i Cefta, i zbog novih devet usvojenih ugovora, ali pre svega zbog toga što je Kosovo posle godinu i po dana, iako delimično, ukinulo zabranu uvoza srpske robe, nakon upozorenja da će biti isključeno iz tog sporazuma, prenosi Kosovo online.

Planirano je da učesnici potpišu i zajedničku izjavu u vezi sa akcionim planom za zajedničko regionalno tržište, kao i sporazum o mobilnosti „Pristup studijama“.

Pored toga, biće održan i sastanak Foruma mladih i civilnog društva, koji su se sastali već ove sedmice u Berlinu.

Nakon toga, oko 14 sati, planirana je zajednička konferencija za medije kancelara Šolca i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Berlinski proces osnovan je 2014. godine kao format za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu i podršku približavanju Evropskoj uniji.

Berlinski proces pokrenut je na inicijativu bivše šefice nemačke vlade Angele Merkel.

Kako je objavio na društvenoj mreži Iks, uoči Procesa sastao se i sa francuskim ministrom za Evropu Benjaminom Hadadom.

Kako je napisao, „odnose Srbije i Francuske karakteriše saradnja u mnogim oblastima“.

Ka EU vodi samo jedan put

Uobraćanju na otvaranju Samita, Šolc je poručio da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom, i posebno poručio Beogradu i Prištini da njihova budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put – sprovođenja postignuzih sporazuma.

„Evropska unija kompletna je jedino sa Zapadnim Balkanom, kao svojim delom i zemlje tog regiona trebalo bi da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti“, rekao je Šolc.

Ukazao je da svi znaju koliko je region Zapadnog Balkana još uvek oblikovan sukobima iz prošlosti, ali da je vreme da se ti sukobi prevaziđu i da se region okrene ka budućnosti.

„Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine – nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. I dalje sam uveren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put – potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredeljeni smo za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže“, poručio je Šolc.

On je pohvalio deblokadu Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini jer to, kako je rekao, omogućava aktiviranje nekoliko drugih sporazuma, poput sporazuma o radnim dozvolama i rutama e-trgovine.

„Deblokada Cefta sporazuma nije jedina odluka koju donosimo danas. Potpisaćemo i dva dokumenta koji će ljudima olakšati svakodnevni život. Novi akcioni plan za zajedničko regionalno tržište, temeljni dokument za dalje produbljivanje privredne integracije. Obuhvatajući i socijalne i radne aspekte saradnje i mobilnosti, ovo će učiniti prekogranični rad manje komplikovanim i značajno će vas približiti standardu EU“, rekao je Šolc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari