Šolc doputovao u Beograd, dočekao ga Vučić (FOTO) 1Foto: Instagram @buducnostsrbijeav

Kancelar Nemačke Olaf Šolc doputovao je večeras u Beograd, na Samit o kritičnim sirovinama Srbije, a dočekao ga je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je na Instagramu napisao da je sutra „veliki dan“ jer „očekuje dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju na njenom putu još bržeg ekonomskog rasta“.

„Sutra je veliki dan, tokom kojeg ćemo razmatrati budućnost Srbije i otvaranje novih prilika za našu zemlju i narod. Očekujem dogovore koji će predstavljati prekretnicu za Srbiju na njenom putu još bržeg ekonomskog rasta“, naveo je Vučić uz fotografiju na kojoj se rukuje sa Šolcom.

Uz Vučića, Šolca su na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ambasadorka Nemačke u Beogradu Anke Konrad i srpska ambasadorka u Berlinu Snežana Jovanović.

Šolc će sutra ujutru imati radni doručak sa Vučićem, a potom će zajedno učestvovati na Samitu o kritičnim sirovinama u Palati „Srbija“, na kojem će biti i predstavnici kompanije Rio Tinto, automobilskih koncerna Stelantis i Mercedes, nemačke razvojne banke KfW, Evropske banke za obnovu i razvoj i proizvođača baterija Ilevenes (ElevenES), I-Aj-Ti inoenerdži (EIT innoenergy) i Inobat.

Na Samitu će predstavnici Srbije i Evropske unije potpisati Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, u prisustvu Vučića i Šolca. Memorandum će u ime EU potpisati potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor.

Na Samitu će biti potpisano i Pismo o namerama sa nekoliko vodećih evropskih automobilskih koncerna, finansijskih institucija i proizvođača baterija, kao i srpskih preduzeća.

Portparol nemačkog kancelara Štefen Hebeštrajt rekao je da je u pozadini projekat održive eksploatacije litijuma u Srbiji i da su Memorandum i Pismo o namerama deo „daljeg razvoja evropske agende za sirovine i diverzifikaciju izvora sirovina“.

Nemački mediji navode da Šolc mora da osigura auto-industriji snabdevanje litijumom kako bi smanjio zavisnost od Kine, dominantne u svetskom lancu snabdevanja litijumskim baterijama.

Ekološki aktivisti i predstavnici opozicije upozoravaju na razorne posledice iskopavanja litijuma po životnu sredinu u slučaju realizacije projekta „Jadar“ kompanije Rio Tinto i najavljuju nove protestne akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari