Šolc: Eskalacije na Severu pokazuju da Beograd i Priština moraju da sprovedu sporazume 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da eskalacija situacije na severu Kosova dokazuje koliko je važno da Kosovo i Srbija sprovode sporazume o dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Šolc je u svom govoru tokom Berlinskog procesa samita koji se danas održava u Tirani, rekao da su krize na Zapadnom Balkanu ukazale na hitnu potrebu da se više radi na prevazilaženju neprijateljskih odnosa, prenosi Kossev.

„Čak su i višestruke krize ovde u regionu na Zapadnom Balkanu istakle hitnu potrebu da se zajedno radi više i da se prevaziđu neprijateljski odnosi. Došlo je vreme da se prevaziđu sukobi koji traju mnogo duže i koji su vas zapravo zadržavali u zemlji“, rekao je Šolc.

Takođe, nemački kancelar je rekao da je potrebno da se radi sa onim do sada urađenim i da se danas razgovara o idejama koje imaju za cilj regionalnu saradnju, kako bi se ona, kako je naglasio, pretvorila u uspešnu priču.

„Mi treba da dalje radimo za ovo što smo do sada učinili i da ustvari i dalje naglasimo i da ispunimo planirane sporazume i da razgovaramo o idejama koje danas imamo o regionalnoj saradnji, da bi ih vratili u istoriju uspeha i bilo koju vrstu napretka. Cilj je zajedničko regionalno tržište , koje će dovesti region sve više i više standardima EU. Možete se osloniti na nas, na Nemačku, na našu vladu. To je Berlinski proces, hajde da ga sledimo čineći sve realnijim „, izjavio je kancelar iz Tirane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari