Kancelar Šolc dolazi u posetu Srbiji, ali krajem jula? 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Nemanja Todorović Štiplija, direktor Centra za savremene politike i urednik portala European Western Balkans, delimično potvrđuje objave iz redova opozicije, da nemački kancelar Olaf Šolc dolazi u posetu Srbiji, kao i Ursula fon der Lajen.

Todorović Štiplija je za Nova. rs rekao da Šolc dolazi krajem jula, a Ursula fon der Lajen moguće već u petak 19. jula.

“Što se tiče dolaska kancelara Šolca, prema mojim saznanjima, on bi mogao doći u svoju drugu posetu Srbiji krajem jula. Očekuje se da, kao i prvog puta, dođe sa snažnim porukama za vlasti u Beogradu. Pre svega, oko nastavka implementacije sporazuma Beograda i Prištine. Međutim, verujem da će se među temama naći i tekuća pitanja, pre svega iz oblasti evropske diplomatije o sirovinama. To je deo Akcionog plana o sirovinama, koji podrazumeva diversifikaciju izvora kroz saradnju sa državama van Evropske unije”, rekao je Todorović Štiplija.

Što se tiče dolaska Ursule fon der Lajen, Štiplija kaže da je predsednica Evropske komisije trebalo da poseti Srbiju sredinom aprila, međutim, zbog pritiska oko ponavljanja izbora u Beogradu i lokalnih izbora, ta poseta je odložena.

“Tada se očekivalo da će tema biti i potpisivanje Memoranduma o strateškom partnerstvu u oblasti sirovina, koji EU već ima potpisano sa nekoliko država. U četvrtak (20. jula) popodne očekuje se da Evropski parlament izabere Fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije u drugom mandatu, a u diplomatskim krugovima se govori o tome da bi do posete Beogradu moglo doći u petak. Njene ili Maroša Ševčovića, to još nije precizirano”, tvrdi Štiplija.

Podsetimo, u utorak je Savo Manojlović iz Kreni promeni objavio na društvenim mrežama da 19. jula u Srbiju dolaze Šolc i Fon der Lajen radi potpisivanja dokumenta o strateškim sirovinama.

Istog dana stavljena je odlukom Ustavnog suda van snage uredba Vlade Srbije o obustavljanju projekta Jadar, odnosno otvaranja rudnika litijuma, čime je taj projekat nastavljen. Mediji su nezvanično saznali da bi 19. jula u Srbiju trebalo da stignu Šolc i evropski komesar za energetiku Maroš Ševčović.

Zvaničnici Srbije koji su se u utorak i sredu oglašavali po medijima, Ana Brnabić, predsednica parlamenta, ministri Goran Vesić i Ivica Dačić, upadljivo su odgovarali da ne mogu ni da potvrde ni da opovrgnu navode o dolasku Šolca, Lajen ili Ševčovića.

U četvrtak 18. jula održava se skup Evropske političke zajednice u Britaniji, na kome je zvanično najavljeno učešče kancelara Šolca, ali i srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari