Olaf Scholzfoto EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački kancelar Olaf Šolc i evropski komesar Maroš Ševčović 19. jula stižu u posetu Beogradu, kako bi u ime Evropske unije sa Srbijom potpisali memorandum o razumevanju u oblasti sirovina, minerala i lanaca snabdevanja.

Kako je najavljeno dokument nosi naziv Memorandum o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima.

Sadržaj ovog dokumenta nije zasad poznat javnosti, ali ono što se može unapred shvatiti jeste da se ovim memorandumom sklapa predugovor o budućem partnerstvu u oblasti strateških sirovina i snabdevanja između EU i Srbije. U to spada rudarenje litijuma i proizvodnja baterija.

Budući da Evropska unija sva dokumenta objavljuje na svojim sajtovima, začetak ovog memoranduma može se naći u pisma o namerama, koje su u septembru 2023. potpisali tadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Maroš Ševčović.

U pismu objavljenom na sajtu EU, naročito je zanimljiv deo gde se navodi da će postizanjem dogovora strateški i politički  rukovoditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Ševčović, koji će biti u redovnom kontaktu.

(„The President of the Republic of Serbia, Aleksandar Vučić, and European Commission Executive Vice-President Maroš Šefčovič will provide political guidance and strategic steer for the work carried out towards and under the partnership. They will meet on a regular basis to monitor progress and decide on next steps“, piše u dokumentu.)

Šta će pisati u memorandumu koji će biti potpisan u ime EU i Srbije prilikom posete Šolca? 1
Printskrin

Prema dostupnom pregledu, Evropska unija je u poslednje tri godine, ovakvu vrstu memoradnuma, odnosno predugovora, potpisala sa Kanadom i Ukrajinom 2021. godine, sa Kazahstanom i Namibijom 2022. godine, sa Argentinom, Čileom, Zambijom, Demokratskom Republikom Kongo i Grenlandom 2023. godine, a sa Ruandom, Norveškom i Uzbekistanom 2024. godine.

Takođe, u maju 2024. je potpisan memorandum o razumevanju i sa Australijom. Posle potipisivanja sledi izrada mapa puta sa konkretnim akcijama kako bi se Strateško partnerstvo sprovelo u praksi, u narednih šest meseci.

Memorandum su potpisali u Briselu 28. maja 2024. u ime Evropske unije Tijeri Breton, komesar za unutrašnje tržište, i Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik za privredu koja radi za ljude. U ime Australije 28. maja potpisnici u Kanberi su bili Hon Madelen King, ministarka za resurse i ministarka za severnu Australiju, i Don Farel, ministar trgovine i turizma.

Tekst Memoranduma sa Australijom, može se naći na sledećem linku.

U ovom tekstu, našoj javnosti možda najzanimljiviji delovi odnose se na tajnost, na moguće odustajanje od partnerstva, te navodi o rudaranju i prirodnoj sredini… koje prenosimo u slobodnom prevodu.

„U procesu implementacije partnerstva, strane nameravaju da obezbede međusobnu zaštitu interesa jedne druge, uključujući informacije koje su poverljive za zainteresovane javne organe i kompanije.“

„Partnerstvo može biti izmenjeno uz obostranu pismenu saglasnost strana. Partnerstvo može biti prekinuto tako što bilo koja strana dostavi pismeno obaveštenje drugoj strani najmanje šest meseci. Strane bi trebale da se konsultuju kako bi odlučile kako da se pozabave nerešenim pitanjima. Aktivnosti opisane u ovom memorandumu počeće dan nakon što ga obe strane potpišu.“

„Partnerstvo pokriva ceo lanac vrednosti kritičnih i strateških minerala – istraživanje, ekstrakciju, preradu, rafinaciju, reciklažu i preradu otpada iz ekstrakcije. Memorandum o razumevanju postavlja politički okvir, zajedničku posvećenost unapređenju saradnje…“

„Evropska unija (EU) i Australija su posvećene punoj implementaciji Pariskog sporazuma, da postignu neto nulte emisije i da ubrzaju tranziciju ka neto nultim privredama do 2050. EU i Australija (u daljem tekstu „strane“) priznaju da je održivi kritični i strateški minerali igraju ključnu ulogu u razvoju neto nulte ekonomije i dele posvećenost izgradnji sigurnih, stabilnih, etičkih i održivih kritičnih i strateških lanaca snabdevanja mineralima.“

Do posete nemačkog kancelara i potpisivanje dokumenata dolazi, podsetimo, tri dana pošto je odlukom Ustavnog suda, poništena odluka Vlade Srbije o zaustavljanju projekta „Jadar“, odnosno otvaranje rudnika litijuma u Loznici od strane kompanije Rio Tinto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari