olaf šolcFoto: BEtaphoto (AP Photo/Markus Schreiber)

Nemački kancelar Olaf Šolc završio je posetu Srbiji posle učešća na Samitu o kritičnim sirovinama, a na aerodromu „Nikola Tesla“ ispratio ga je premijer Miloš Vučević.

Posle Samita, Šolc je na konferenciji za novinare rekao da su sporazumi koje su danas potpisali predstavnici Srbije, Evropske unije (EU), međunarodnih institucija i kompanija od neprocenjive vrednosti i da će doprineti smanjenju zavisnosti Evrope od drugih zemalja u oblasti održivih sirovina.

Šolc je kazao i da odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da potpiše te sporazume „zahteva hrabrost“ i da je doneta „u važnom trenutku“, kao i da je projekat iskopavanja litijuma „Jadar“ kompanije Rio Tinto „dobar za Srbiju“ i da „donosi perpsektivu razvoja za celu zemlju, ali i za ceo region“.

Nemački kancelar je izjavio i da je od predstavnika kompanije Rio Tinto dobio garancije da će prilikom realizacije projekta „Jadar“ biti poštovani „najviši ekološki standardi“.

Šolc je kasno sinoć doputovao u Beograd, a na aerodromu ga je dočekao Vučić. Oni su jutros razgovarali u četiri oka o političkim i ekonomskim temama, a potom su učestvovali na Samitu o kritičnim sirovinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari