Šole upoznat s crvenim linijama Srbije, a sa koje strane crte je ZSO? 1Foto: FoNet/Aleksandar Mijailović

Diplomatska godina o temi Kosovo počela je posetom delegacije Stejt departmenta predvođene Derekom Šoleom.

Nakon što je ovog zvaničnika ispratio, predsednik Srbije poručuje da mu je preneo crvene linije Srbije – nema razgovora o priznanju i stolici u Ujedinjenim nacijama za Kosovo. O ostalom je, kaže, spreman da razgovara. Nepoznato je i kada, jer još nema naznaka da će se sresti sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Predlog Evropske unije poznat kao francusko-nemački bio je predmet razgovora predsednika Srbije i američkih zvaničnika. Vučić je potvrdio da je na evropski non pejper Srbija dostavila odgovor. Zvaničniku Stejt departmenta Dereku Šoleu je preneo šta su crvene linije.

„Bilo kakav oblik priznanja formalnog i neformalnog ili ustupanja članstva u Ujedinjenim nacijama Kosovu. Dakle, o tome ne želimo da razgovaramo, a to vam je sastavni deo plana. Postoje stvari o kojima ne možemo da razgovaramo. Ovo su stvari ne koje nećemo da prihvatimo, već o kojima ne možemo da razgovaramo“, rekao je Vučić.

Da je Zajednica srpskih opština prioritet jasno je iz izjava američkih diplomata. Na poruke da bi to telo trebalo da bude u skladu sa Ustavom Kosova, predsednik Srbije odgovara pitanjem: „Što smo onda pregovarali“.

„To znači da danas to neko može da uradi. Nego smo vodili pregovore upravo zato što znamo da to nije moguće postići uvek u skladu sa pravnim aktima i zakonodavstvom jedne, druge, treće strane ili bilo koga drugog“, kaže Vučić.

I dodaje: „Dobro je da je sada potpuno jasno da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana“

Ako je po slovu ustava, i Srbija bi imala šta da zameri, ukazuje poslanik u srpskom parlamentu Borko Stefanović.

„Šta bi tek naša strana mogla da kaže šta nije po Ustavu Srbije, to jest, šta je diskutabilno čak i bez odluka Ustavnog suda. Pazite, vi pregovarate bar u ustavnom smislu, strogo formalno gledano, pravno gledano, što bi rekli neki iz ekstremne desnice – vi pregovarate sa sopstvenom pokrajinom. To može biti dosta diskutabilno“, izjavio je Borko Stefanović iz Stranke slobode i pravde.

Za Milicu Andrić Rakić sa severa Kosova je nemoguće zamisliti formiranje ZSO bez konkretnog ubacivanja te institucije u kosovski ustav.

„Jedina čvrsta garancija da se to telo neće moći ugasiti bez političke volje srpske zajednice na Kosovu je da ona uđe u kosovski ustav, što opet nužno podrazumeva izmenu, to bi bila šesta izmena kosovskog ustava otkako je on usvojen“, pojašnjava Andrić Rakić.

Da ustav nije biblija rekao je pre dve godine posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak. Pitanje je da li će to ponoviti već sledeće nedelje kada u pratnji izaslanika Nemačke, Francuske i Amerike dolazi da se sretne sa pregovaračima Prištine i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari