Dragan Šormaz ostaje poslanik u Skupštini Srbije, jer predlog DSS da mu se oduzme mandat nije na jučerašnjoj sednici Administrativnog odbora dobio podršku većine, odnosno devet od ukupno 17 članova tog skupštinskog tela.

Za prestanak mandata Šormazu glasalo je osmoro članova Odbora iz DSS, G17 plus, LDP, SRS i Nove Srbije. Protiv je bilo sedmoro poslanika i to njih pet s liste Za evropsku Srbiju, jedan iz PUPS i Tomislav Nikolić iz SNS. Branko Ružić, šef poslanika SPS i Esad Džudžević iz Liste za evropski Sandžak i ovoga puta su bili uzdržani.

Iznoseći razloge zbog kojih Šormaz treba da napusti poslaničku klupu, Miloš Aligrudić iz DSS pozvao se na odredbe Ustava, kao i na proporcionalni izborni sistem, po kome su građani glasali za stranačku listu, a ne za pojedince. Aligrudić je objasnio da je DSS predsednici parlamenta Slavici Đukić-Dejanović uredno predala izjavu Šormaza i njegovu potpisanu blanko ostavku. U stranci Vojislava Koštunice su uvereni da je parlament nedavno povećao broj članova skupštinskih radnih tela samo zbog Administrativnog odbora, jer se G17 plus protivi idejama DS.

Aligrudić je tokom rasprave podsetio da je pitanje poslaničkih mandata bilo problematično za vladajuću koaliciju od kada je formirana, „jer se u rešavanju tog pitanja rukovodi politikom, a ne pravom“. On je podsetio na slučaj oduzimanja mandata Ferzi Ćeloviću, poslaniku Ljajićeve SDP. S njim se saglasio Nenad Milić, član Odbora iz LDP, koji je rekao da Ćelović sada, nakon dve godine, traži da mu se taj mandat vrati. Milić je rekao i da je stav njegove stranke još od 2006. da mandat treba da pripadne poslaniku i da je LDP jedina poslanička grupa koja nema institut blanko ostavke. Ipak, kako je istakao, iako je Ustav loš i antievropski, mora da se poštuje.

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić navela je da ta stranka nema politički interes niti da dodeljuje, niti da oduzima mandate i da smatra da mandat pripada stranci, a ne poslaniku.

Kao obrazloženje zbog čega Dragan Šormaz treba da ostane član Skupštine Srbije, poslanik DS Boško Ristić izjavio je da su zahtev za oduzimanje mandata „potpisale neovlašćene osobe“ Miroslav Markićević i Jovan Palalić, u ime koalicije DSS-NS, a da je jedini ovlašćeni pravni zastupnik Vojislav Koštunica. Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović pozvao se na odredbu Ustava koja predviđa da je poslanik slobodan da svoj mandat stavi na raspolaganje političkoj stranci. U raspravu se na kratko uključio i sam Šormaz, rekavši da nikada nije potpisao blanko ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari