Dragan Sormazfoto FoNet Marija Djokovic

Dragan Šormaz, doskorašnji poslanik SNS i nekadašnji šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO za Danas kaže da Srbija sigurno neće promeniti stav o tome da priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

On smatra da je dovoljan znak da Srbija ne smatra da su potezi Rusije dobri, ako se kaže da Srbija ne smatra Krim sastavnim delom Rusije.

Upitan da li Srbija treba da osudi poteze Rusije kako to od nje očekuje EU i Zapad, on odgovara da nije čuo šta traži Ukrajina.

– Znam šta je međunarodno pravo. Srbija sigurno neće promeniti svoj stav u odnosu na ranije godine, a to je da priznaje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Isto kao što Ukrajina to priznaje za Srbiju. Drugim rečima, jednostavno rečeno, za Srbe kada čitaju, da pročitaju da Srbija kaže da je Krim sastavni deo Ukrajine a ne Rusije. I to je u ovom trenutku dovoljno. Ako to kažemo, to je dovoljan znak da ne smatramo da su potezi Rusije dobri. I svako ko govori o bilo čemu drugom javnosti i zvaničnicima u Srbiji, to je obično podmetanje, jer sam taj stav govori o našoj poziciji – smatra Šormaz koji je na 158. mestu liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Upitan da li će to biti doboljno i za EU i Zapad, on odgovara postoje različiti paketi sankcija.

– Jedni uvode jedne sankcije, drugi druge, treći treće. Sve su različiti paketi sankcija. Šta znači blokirati četri banke? Šta ako mi ne sarađujemo sa tim bankama? Mi moramo da dobijemo zvanično, preko vlade i ministarstva od Evropske komisije, šta se od nas očekuje. I kada to bude, Srbija će se sasvim sigurno opredeliti o celom tom slučaju. Napamet i unapred govoriti da li je ovako ili onako, mislim da ne treba. Nema potrebe za tim da učestvujemo u nečemu što se ne zna šta je – zaključuje Šormaz.

Sve vesti vezane za krizu na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari