SPC na KiM: Vlada Kosova da plati kiriju 1Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva na KiM ne traži od Vlade Kosova pomoć, već da isplati kiriju za korišćenje objekta u vlasništvu SPC u Prištini u kojem je smeštena kosovska Agencija za borbu protiv korupcije, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Iz Vlade Kosova su za RSE rekli, međutim, da je Vlada u potpunosti ispunila te obaveze.

Objekat u kojem je Agencija za borbu protiv korupcije katastarski pripada Hramu Svetog Nikole u Prištini.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u sredu, komentarišući pismo episkopa raško-prizrenskog Teodosija da bi podela teritorija dovela do iseljavanja Srba sa Kosova i stradanja kulturne baštine, rekao kako SPC na Kosovu iako neće etničke granice hoće da joj „kosovska država“ isplati 650.000 evra.

„Ne radi se o tačnoj sumi novca pod broj jedan, drugo reč je o neplaćenoj kiriji za zloupotrebu korišćenja imovine SPC u Prištini od strane Agencije za borbu protiv korupcije i naša crkva je tražila da se za višegodišnje korišćenje objekta mora isplatiti zaostala renta za sve prethodne godine“, rekao je Sava Janjić.

On je dodao da je kosovska vlada pristala da plati negde oko 200 i nešto hiljada eura, ali ostala suma novca nije isplaćena.

„Dakle, reč nije o nikakvoj pomoći Vlade Republike Kosova već zapravo o renti zbog uzurpacije objekta SPC, nekadašnje crkvene škole u kojoj danas radi Agencija za borbu protiv korupcije“, objasnio je Sava Janjić i dodao da je pristanak da se plati jedan deo zaostalog novca postignut zahvaljujući zalaganju više ambasada, posebno ambasade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari