SPC: Rešenje za Kosovo i Metohiju ne može biti monopol državnih organa

Ostavite komentar


  1. Pretpostavljam da je Srbija sekularna a ne teokratska država. Ako se državni organi,Predsednik,Vlada,Skupština Srbije ne mešaju u crkvene poslove,otkud pravo Crkve da se meša u državne ?! Koliko građani,vernici,učestvuju u kadrovskoj politici SPC,njenoj politici i delovanju? Nikako,a i manje,ali zato SPC očekuje da aktivno odlučuje o političkim pitanjima navodno sekularne države ?! Može se čuti njen glas, ali samo kao eho sa strane pošto ionako ne želi da uradi nešto konkretno ,na terenu,već samo ponavlja otrcane fraze,floskule i parole iz sigurnosti i udobnosti grada Beograda umesto neizvesne sudbine u Peći !

    1. Nikada, do sada, nisam čuo niti pročitao izjavu nekog pripadnika SPC da tvrdi kako Srbija nije sekularna država?! Prema tome, iznošenje ovakvog podatka je potpuno van konteksta i ima za cilj da, unapred, ocrni stav SPC u vezi sa statusom Kosova i Metohije. Kao prvo, SPC predstavlja deo države Srbije kako kolektivno tako i pojedinačno, pa su, samim tim, pripadnici SPC državljani Republike Srbije, koji imaju prava na svoje mišljenje kako, o stvarima od opšteg značaja, tako i o stvarima od pojedinačnog interesa. U ovoj državi treba da se čuje glas svakog gradjanina starijeg od 18 godina. Čak i onoig koji se hrani na kontejneru, pa ne vidim zašto bi to pravo bilo uskraćeno SPC. Kao drugo, SPC je oduvek bila veoma aktivna na Kosovu i Metohiji, što je i danas. Mnogi pripadnici Crkve su stradali mučeničkom smrću od strane arnautskih zločinaca. Tokom svoje duge istorije, a i danas, SPC je veoma prisutna uprkos tome što su ostali usamljeni na prostorima KOSMET-a. Inače, da je bilo državničke mudrosti, da smo kao narod imali makar malo nacionalne svesti, centar SPC je trebao da bude u Peći, tom našem duhovnom centru, kao i Univerzitet. Sasvim sam siguran da bi, danas, ti krajevi, bili naseljeni srpskim stanovništvom a ne sa onima koji su se, poput poplave, slili niz padine Prokletija.

    2. Да сте пажљиво прочитали текст видели би да је црква старија од државе, и да њено право да се пита прече од права пролазне државе.

    3. Ko odlučuje i u čije ime o imovini,kulturni-istorujskim spomenicima,verskim objektima,crkvama i manastirima,legatima,sveštenicima,monasima i monahinjama..SPC na Kosovu i Metphiji?Ako o tome,uopšte,pregovara država,ko se kome meša?Crkva štiti ,svoje vekovno pravo postojanja i delovanja na tom terenu,može li joj to ko oduzeti,prodati,razmenjivati?Crkva brine i o svojim vernicima i njihovom pravu da veruju,dolaze,služe Bogu,poštuju i slušaju svoju crkvu,može li im ko to pravo „zameniti“za neke svoje interese?Ako neko ne poštuje istoriju,istorijske korene,temelje državnosti,tradiciju,njemu na čast i obraz.Istorija će biti sudija svima onima koji pogaze veru,Zakon i Ustav.A onima koji izvrću reči Patrijarha i njegove stavove treba reći da se Patrijarh zalaže da ono što je oduzeto silom,silom se može i vratiti,a ono što je poklonjeno je trajno i nema vraćanja.

    4. СПЦ има право на своје мишљење о заштити 100.000 Срба на Ким , али мора водити рачуна и о заштити права Срба у ЦГ, Македонији, Федерацији БиХ, Хрватској,… јер данас у суседним државама живи око 2 милиона Срба, а у ЕУ и свету још 3 милиона.

  2. hvala nasoj crkvi,nasoj vezi sa bogom,sto je resila da rastera ovu maglu koju sunadneli razni politicki mesetari i sicardzije sludjujuci ovaj napaceni narod radi licnog interesa i potpis i priznanje zaviju u oblandu ,koru nebili narod lakse progutao i time navukao prokletstvo predaka,svoje su vec zapecatili

    1. Суштина је да се заштити српски народ и светинје на КиМ, а статус територије су у другом плану !
      Такође се мора водити рачуна и о статусу Срба у ЦГ, Македонији, Федерацији БиХ, Хрватској,..

  3. U vremenu kada dolazi do raskola pravoslavni sveta i kada je epicentar tog raskola upravo u SPC tj. odvajanja CPC i MPC i u Crnoj Gori postoji opasnost da crnogorska pravoslavna crkva preuzme sve svetinje i po krsti preostali srpski narod a u Makedonije hapse srpskog vladiku a preko trista srpskih crkava samo u Ohridu su devastirali i pretvorili u muzeje. Dakle. Selo gori a sveštenici češljaju bradu. Anfilohije nije bacio anatemu na crnogorsku vladu i narod što su se prvo odvojili a posle i priznali R. Kosovo. Što ne govore o svojoj pastvi koje nema oko nijednog metohijskog manastira. Što ne kažu ko je poveo sve seobe Srba i ko je izmestio patrijaršiji. Zašto ne proglasiti pravoslavni Vatikan u Peći i ko Kopti imate i papu i patrijarha. Zašto slepo idete za ruskim patrijarsi a i ako su bojkotovali sahranu patrijarha Pavla. Zašto ste prihvatili da nam drugi određuju ko će uveličati proslavu 17. vekova Milanskog Edikta i zašto sprečavate kanonizaciju Stepinca i ako je bio kao dobrovoljac na Solunskom Frontu i lično kralj Aleksandar ga je promovisao u kardinala. Zašto se na sva usta govori o Stepinca kao Pavelićevoj duhovnoj potporu a zaboravlja se kako je Milošević koristio patrijarha Pavla i srpsko sveštenstvo u ratu protiv svoje braće a posle i celog sveta.

    1. Barem vi Pecanci ste pokazali kolike ste patriote kad ste sve dole prodali i pokrali..poznata je vasa poboznost.

    2. НЕМА ЗАБОРАВА за геноцид над милион Срба 1941-45. и етнички прогон 1991-95.! Папа прво мора да осуди све хрватске клеро-нацисте у НДХ који су одговорно за то, онда да клекне у Јасеновац и ода почаст свим невиним жртвама , па тек онда може да дође у Београд !

  4. СПЦ је у праву али и она мора да схвати да је суштина националног интреса да се преко ЗСО заштити српски народ и светиње на КиМ (уз гаранције ЕУ и НАТО), а формално-правни статус територије Косова је у другом плану !
    Такође држава Србија и СПЦ морају водити рачуна и о правима Срба у : Црној гори, Македонији, Федерацији БиХ, Хрватској,…

    1. Судећи по твом коментару, улажу труд да ботове мало обуче. Срећом је то немогуће.

    2. Слажем се , а сви добронамерни људииз свих странакла морају знати да данас у суседним државама живи око 2 милиона Срба, а у ЕУ и свету још 3 милиона.
      Њихов интерес је важнији од столице у УН за Косово (бет формалног признања).

  5. Nije na crkvi da se meša u politiku, imaju ljudi koji treba sa tim da se bavi, a na crkvi je da se bavi verom i širenjem vere i mira

  6. „Данас“ и даље не објављује моје коментаре. Не слажем се са једном Тањом. И даље демократски, без грешке.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.