Specijalni izaslanik SAD: Evropski sporazum o Kosovu daje mogućnost da se stavi tačka na sukob 1Foto: printscreen / N1.rs

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država Džejms Rubin izjavio je danas da je ovo „vreme velike nade na Balkanu“ i da evropski sporazum o Kosovu „daje mogućnost da se stavi tačka na sukob, neslaganja, patnje, da se krene napred prema svetlijoj budućnosti“.

Rubin, koji je i bivši pomoćnik državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt, a narednih dana će doputovati u posetu državama Zapadnog Balkana, ocenio je u u emisiji Njuznajt TV N1, da je prošlo mnogo vremena od ratova na Balkanu, konstatujući da su „i zemlje i narodi te ratove na neki način ostavili iza sebe i da se trude da normalizuju odnose“.

„Pozdravljamo sporazume na kojima radi EU i pomaže Kosovu i Srbiji da imaju normalne odnose, da omoguće narodima da žive jedni pored drugih, da priznaju simbole, manjinska prava, slobode narodu i krenu napred tako da i Kosovo i Srbija mogu da budu deo evropskih institucija“, rekao je Rubin.

On je ocenio da je ovo vreme „velike nade na Balkanu“ i da evrooski sporazum „daje mogućnost da se stavi tačka na sukob, neslaganja, patnje, da se krene napred prema svetlijoj budućnosti, da deca mogu normalno da odrastaju, a ne da se brinu ko je kome šta uradio u prošlosti“.

„Ja shvatam koliko je teško. Iako se sve dešavalo odavno, rat često podseća ljude na bolan način šta se desilo, ali ljudi moraju da se okrenu budućnosti, a ne da se raspravljaju o prošlosti“, naveo je američki zvaničnik.

Uveren je da je to moguće, ali i da će biti izuzetno teško.

„Biće potrebno liderstvo i hrabre odluke lidera. Lideri moraju da govore istinu svom narodu, naravno, niko neće dobiti 100 odsto svojih zahteva, niko ne može dobiti sve, mora se učiti kompromis. Mislim da postoji prilika, prilika su pregovori, koji će normalizovati odnose Srbije i Kosova, to je moguće uz snažno liderstvo i odluke“, rekao je Rubin.

On je poručio da će svi morati da odigraju svoju ulogu.

„Lako je unositi nemir, žaliti se, zahtevati da dobijete 100 odsto. Ako jedna strana želi da dobije sve, ovo neće funkcionisati. Mora to biti prihvatljivo rešenje i za Kosovo i za Srbiju, lideri moraju da donesu teške odluke i da krenu ka normalizaciji koja je danas moguća. Danas je to moguće sa sporazumima koji su potpisani“, naglasio je Rubin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari