Specijalni izaslanik UK u Prištini: Podržavamo članstvo Kosova u Savetu Evrope 1foto FoNet/SPC

Specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan Stjuart Pič izjavio je danas u Prištini da rat u Ukrajini preoblikuje geopolitički okvir i da njegova zemlja podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope.

„Onaj ko misli da je strateško takmičenje konkurencija akademika, nije. Oni su nam potrebni da se suočimo sa ovom geostrateškom konkurencijom. Važni su demokratski procesi koje pominje premijer Kurti, kao što su borba protiv korupcije i ekonomski napredak“, rekao je Pič govoreći na otvaranju regionalnog samita o bezbednosti, ekonomiji i miru na Balkanu koje u Prištini organizuju „Ekonomist“ i Vlada Kosova.

„Mi podržavamo članstvo Kosova u Savetu Evrope“, rekao je Pič, ističući da podržavaju sve što uključuje jedinstvo.

Nakon evropskog i američkog, Prištinu je juče je u taj grad stigao i Pič.

Kako je preneo KoSSev on se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, a razgovarali su, kako je to saopšteno iz njihovih kabineta, o dijalogu koji Priština u Briselu vodi sa Beogradom, sporazumima iz njega, uzajamnoj saradnji, te aktuelnim pitanjima.

Pič se prvo sastao sa kosovskom predsednicom, Vjosom Osmani. U šturom saopštenju iz njenog kabineta, navodi se da su oni razgovarali o najnovijim dešavanjima u regionu i u Evropi. Osmani je Piču ponovila posvećenost kosovskih institucija miru i bezbednosti.

„Kosovo nastavlja da bude u skladu sa međunarodnim partnerima po ovim pitanjima“, kazala je ona.

Zahvalila se Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci Kosovu i poručila da se nada da će se njihova koordinacija nastaviti.

Iz kabineta kosovske predsednice nema detalja o tome šta je na ovom sastansku govorio britanski izaslanik.

Međutim, da je Ujedinjeno Kraljevstvo takođe posvećeno miru i bezbednosti, ali i inicijativama za regionalnu saradnju, Pič je poručio na sastansku sa Aljbinom Kurtijem. Sagovornici su, kako se navodi u saopštenju kosovske vlade, razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine.

„Kosovski premijer je istakao posvećenost Prištine normalizaciji odnosa sa Beogradom sa uzajamnim priznanjem u centru, te sprovođenju energetske mape puta i druga aktuelna pitanja“, precizira se u saopštenju.

I na ovom sastanku, Kurti je ponovio da je njegova vlada i dalje namerna da postane deo EU i NATO-a.

Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenier rekao je danas na regionalnom samitu o bezbednosti, ekonomiji i miru na Balkan,  da su SAD veoma fokusirane na Zapadni Balkan još od 90-ih godina.

„Naš najveći prioritet je integracija zemalja u Evropsku uniju, što je u interesu i samih zemalja i SAD. Mislimo da je svaka zemlja koja je članica EU demokratska zemlja“, rekao je Hovenier.

Dodao je da SAD žele da imaju veću ekonomsku integraciju i žele da pomognu da posluju preko granice.

„Imamo mnogo programa u celom regionu. Ovde na Kosovu imamo tri strateška cilja, tako da podržavamo Kosovo da se integriše u evroatlantske strukture, za to je potrebno vreme. Drugi je ekonomski rast i razvoj, a oni bi trebalo da budu za sve. Poslednji kurs je vladavina prava. Vi ste zemlja koja, kao nova zemlja, nema iskustva. To su prioriteti sa evropskom logikom“, rekao je Hovenier.

Bivši premijer Grčke Jorgos Papandreu rekao je u direktnoj video poruci da je zapadni san „uključenje Zapadnog Balkana, celog, to nije samo san o povećanju prosperiteta, već je to san o mirnom suživotu, gde želimo da vidimo nešto dobro, a ne opasno“.

Poručio je da je važan ekonomski napredak, ali i proces kojim se trenutno krećemo ka članstvu u EU i pozvao države Zapadnog Balkana da više međusobno sarađuju radi brže integracije ka EU, kao i njihovog razvoja.

Bivši predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je na Samitu Zapadnog Balkana rekao da u ovom multipolarnom svetu Evropska unija mora dati odgovor.

„Više nego ikada, EU mora da ispuni svoja obećanja. Ovo uništava kredibilitet EU. Da je Rusija demokratska, onda Ukrajina nikada ne bi bila napadnuta i isto se dešava u Beogradu sa predsednikom Vučićem“, rekao je Šulc.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je govorio o borbi protiv korupcije na Kosovu i tom prilikom pomenuo slučaj Brezovice.

U taj slučaj uključene su sudije, privrednici, političari i njihovi rođaci, gde su oduzeti mnogi objekti izgrađeni na tom području, rekao je Kurti i dodao „era korupcije u državi i njena nekažnjivost se bliži kraju“.

Kurti je govorio i o pomoći koju je Vlada Kosova pružila građanima u suočavanju sa inflacijom koja je pogodila svet.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Kurti je pomenuo i odnos Srbije prema Rusiji, rekavši da Srbija, da je prava demokratija, ne bi bila velika pretnja miru u našem regionu.

„Srbija je zatvorila oči pred ruskom agresijom. Predsednik Srbije nije imao nikakav problem u pogledu potpisivanja sporazuma sa svojim ruskim saveznikom“, rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari