Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine oštro su reagovali na izjavu predsednika SPS i zamenika premijera Ivice Dačića da „nema smisla pričati o lustraciji 11 godina nakon demokratskih promena“, te da je „narod najbolji lustrator“.


Protivljenje zakonu o lustraciji predstavlja „strah onih koji su se oglušili o zakon tokom totalitarnih režima Josipa Broza i Slobodana Miloševića da će ih konačno stići ruka pravde“, saopštio je Pokrajinski odbor SPO u Novom Sadu. „Zakon o lustraciji ne predstavlja revanšizam, kao što to Dačić smatra, već preduslov stvaranja demokratskog društva u Srbiji, jer je u mnogim oblastima poslednjih 11 godina jednostavno protraćeno“, navodi se u saopštenju.

Predsednik LSV Nenad Čanak izjavio je da se „sa lustracijom nikada ne može zakasniti, od nje se samo mogu izvlačiti one snage koje joj se protive“. „Oni koji najviše zapomažu da je kasno za lustraciju, a to rade u poslednjih deset godina otkako zakon postoji, moraju da objasne kakva ih to nečista savest tera na to. Šugavo prase najviše se češe“, ocenio je Čanak u izjavi novinarima, ističući da bi zakon o lustraciji bi na prvom mestu trebalo da podrži SPS, kako bi sa sebe skinuo „odijum devedesetih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari