SPO: Potrebno hitno održavanje izbora na severu Kosova 1

Srpski pokret obnove (SPO) je danas saopštio da hitno održavanje lokalnih izbora na severu Kosova, povratak srpskih predstavnika u policijske, pravosudne i druge institucije i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom otvaraju vrata primeni Ohridskog sporazuma i punoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom je formalizacija prava zagarantovanih srpskoj zajednici Ahtisarijevim dokumentom koji je prihvaćen 2007. godine.

Taj dokument je Kosovo proglasilo osnovom svoje državnosti i ugrađen je u najviše pravne akte, navodi se u saopštenju Predsedništva SPO.

Dodaje se da je Ahtisarijevim planom, pretočenim u ustavna i zakonska rešenja, Srbima na Kosovu garantovano korišćenje srpskog jezika i ćiriličkog pisma, formiranje srpskih opština, policije, školstva, zdravstva, prvostepenih sudova, pravo na 10 poslaničkih mesta i funkciju potpredsednika u parlamentu, mogućnost veta na svaki zakon koji ugrožava njihova prava, pravo na ministre u Vladi Kosova, osnivanje zaštićenih zona oko crkava i manastira, interesno povezivanje srpskih opština i institucija na Kosovu između sebe, kao i sa Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari