Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić ponovio je da se Srbija protivi podeli KIM i da zemljama koje su priznale nezavisnost daje šansu za obnovu mira. „I pored kršenja međunarodnih normi, Srbija i dalje veruje u osnovne standarde ljudskog poštenja, vladavine prava.

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Slobodan Samardžić ponovio je da se Srbija protivi podeli KIM i da zemljama koje su priznale nezavisnost daje šansu za obnovu mira. „I pored kršenja međunarodnih normi, Srbija i dalje veruje u osnovne standarde ljudskog poštenja, vladavine prava. Svaka sugestija o podeli KIM, što bi bila ‘podela unutar podele’ suverene teritorije Srbije, u suprotnosti je sa svakim argumentom koji je Srbija iznela“, naveo je Samardžić u autorskom tekstu, koji je juče objavio Vašington tajms.
On je ukazao da „većina zemalja nije sledila SAD i da poštuje stav Srbije“. Samardžić je ponovio spremnost Srbije da pregovara o najširoj mogućoj autonomiji za kosovske Albance. „Niko nam neće naređivati, ali smo spremni da stranim vladama, koje su neprijateljske prema nama, damo šansu da se povuku iz nestabilne situacije koju su stvorile i da rade sa državom Srbijom i srpskim narodom na ponovnom uspostavljanju mira i vladavine prava koje su tako grubo narušili“, piše Samardžić.
Samardžić je takođe istakao da SAD i neke evropske zemlje krše teritorijalni integritet Srbije i međunarodno pravo, time što su priznale Kosovo, a da njihovo insistiranje na prihvatanju nelegitimnih kosovskih vlasti i raspoređivanju misije Euleks, predstavlja jasno kršenje Rezolucije 1244 SB UN u kojoj se potvrđuje suverenitet Beograda nad južnom pokrajinom. On je upozorio kako je ovakva politika već prouzrokovala nasilje i naglasio da nedavna odluka američkog predsednika Džordža Buša da pruži oružanu i vojnu pomoć Prištini „nagoveštava dalju nasilnu represiju nad Srbima na Kosovu“.
„Srbija je na ove provokacije odgovorila uzdržanošću i konstruktivnim inicijativama da se obnove mir i vladavina prava. Ja sam nedavno predložio da, u skladu s Rezolucijom 1244, srpska zajednica ima samoupravu pod jurisdikcijom UN. Time bi se srpska zajednica efikasno zaštitila od bezakonja ‘vlade’, na čijem čelu se nalaze komandanti tzv. OVK. Takođe, to bi omogućilo UN da doprinesu obnavljanju vladavine zakona, koja je ozbiljno kompromitovana i do kritične mere ugrožena nezakonitim jednostranim proglašenjem secesije od Srbije. Da li će UN prihvatiti ili odbiti ovu ponudu biće test koji će pokazati da li nameravaju da na Kosovu nastave da igraju ulogu koja im je dodeljena Rezolucijom 1244“, najavio je Samardžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari