Sporazuma nema ni na vidiku 1Foto: EPA/ OLIVER HOSLET

Retorika predstavnika zvaničnog Beograda pokazuje da ni na vidiku nema sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, kažu za Danas predstavnici diplomatskih krugova i stručnjaci za politiku.

Prema rečima naših sagovornika, najnovija poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je „teško za njih (Zapad) da izađu s novim predlogom, zato što velike zapadne sile polaze od toga da je teritorijalno pitanje KiM rešeno, tako što su dobili svoju nezavisnost“, predstavlja odgovor Beograda na ponudu „kvinte“ – SAD, Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije, o „rasplitanju kosovskog čvora“ na način koji bi podrazumevao da Beograd ne prizna nezavisnost Kosova, ali da omogući Prištini da dobije članstvo u UN.

Vučić je za Večernje novosti kazao da je „dobijao nešto što liči na načela, principe, nešto što predstavlja non-pejper, od pojedinih velikih igrača na svetskoj pozornici“, ističući da bi „Srbija teško na te predloge mogla da pruži pozitivan odgovor“. Predsednik Srbije nije precizirao kada će izaći sa svojim predlog za rešenje kosovskog pitanja, već je naveo da će to učiniti „kada bude ocenio da je to dobro za našu zemlju i kada budemo mogli da dobijemo određeni rezultat“.

Kako je Danas ranije objavio, zvaničnom Beogradu bi najviše odgovaralo rešenje koje bi podrazumevalo podelu Kosova, ali na tu opciju ne pristaje Zapad, uključujući Sjedinjene Države. Istovremeno, Zapad insistira da problem Kosova bude razrešen do kraja 2019. godine, dok Rusija želi da se to pitanje drži što duže „otvorenim“.

Igor Novaković, istraživač Saveta za inkluzivno upravljanje, kaže za Danas da ne smatra da je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine „u potpunoj blokadi, pošto se, očigledno, odvijaju neformalne konsultacije“.

– Međutim, vidno je da postoji neslaganje „kako dalje“, između svih aktera. Takođe, tu treba imati u vidu i političko, institucionalno i programsko neslaganje različitih aktera na Kosovu, u okviru Vlade, kao i sa opozicijom, napominje Novaković.

Haradinaj: Beograd i Brisel traže ZSO

Priština – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da je tehnički dijalog prekinut jer Priština smatra da je on besmislen, ako prva tačka nije energetika, preneli su mediji u Srbiji. Kako kaže, Beograd i Brisel traže da se najpre razgovara o osnivanju ZSO. Runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu nije održana 16. januara, kada je u Kosovskoj Mitrovici ubijen srpski političar Oliver Ivanović. Tehnički dijalog je nastavljen od 19. do 21. marta, ali bez rezultata. Potom su se 23. marta na večeri sastali Tači i Vučić sa Mogerini, kada je predsednik Srbije objavio da nema napretka jer Priština neće da formira ZSO.

Đurić: Na KiM se vodi sistematska kampanja protiv Srba

Beograd Protiv Srba na Kosovu i Metohiji se vodi „sistematska kampanja progona i pritisaka“, izjavio je juče direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, prenosi FoNet. To pokazuje čitav niz incidenata u proteklih mesec dana, poput neosnovanog hapšenja, kamenovanja povratnika, krađe i paljenja njihove imovine, ali i izjava prištinskih zvaničnika, rekao je Đurić na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu. On je pozvao međunarodnu zajednicu na Kosovu, Euleks, Unmik i Kfor, ali i najuticajnije države u svetu, da ispune obaveze iz Rezolucije Ujedinjenih nacija 1244 i Kumanovskog sporazuma kako bi osigurali mir i bezbednost za sve građane. Upitan o dijalogu u Briselu, Đurić je odgovorio da nema najava o nastavku dijaloga, ali je ponovio da je Srbija spremna za razgovore i da je uverena da je potrebno postići kompromis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari