Sporazumi iz Berlina o ličnim kartama, diplomama i poslovima nakon potpisa na čekanju 1Foto: EPA-EFE/ANDREAS GORA / POOL

Nije izgledno da će uskoro u praksi biti primenjeni sporazumi koje su u Berlinu potpisali lideri država Zapadnog Balkana, a koji bi građanima olakšali putovanja, studiranje i posao.

Sporazume o međusobnom priznavanju ličnih karata, univerzitetskih diploma i profesionalnih kvalifikacija potpisali su lideri šest zemalja Zapadnog Balkana 3. novembra na samitu u okviru Berlinskog procesa. Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo sporazume su dogovorile prethodno u oktobru, nakon sedmica pregovora koje je vodila Njemačka.

Da bi primjena potpisanog počela neophodno je da dokumente u roku od 18 mjeseci ratifikuju parlamenti u svakoj od država, što je, pak, vrlo neizvjesno zbog procedura, unutrašnjih problema i političkih blokada i odnosa među nekima od njih. S druge strane, neke od država sa nekima već imaju slične sporazume i u praksi berlinski dokumenti neće doneti mnogo promjene.

Prvi sporazum iz Berlina predviđa da će za putovanja između država regiona ubuduće biti potrebna samo lična karta. On je najvažniji za građane Kosova i Bosne i Hercegovine kojima su i dalje potrebne vize da bi putovali u jednu od ove dvije države. Državljani drugih država već imaju ovu mogućnost zbog ranijih sporazuma.

Sporazum bi trebalo da poboljša i slobodu kretanja i između Srbije i Kosova. Potpisao ga je, uz premijerku Srbije, predsjednik Vlade Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti), a kosovska zastava je tokom samita bila istaknuta među zastavama drugih pet država Zapadnog Balkana.

Beograd kaže da već postoji „Otvoreni Balkan“

Da bi se sporazumi koje je u Berlinu potpisala premijerka Srbije Ana Brnabić našli pred poslanicima razmatra ih i Odbor za spoljne poslove Skupštine Srbije, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) članica tog odbora Elvira Kovač.

Sporazumi iz Berlina, međutim, još nisu ni stigli u Skupštinu. Iz Vlade Srbije nisu odgovorili na pitanja RSE kada će dokumenti biti upućeni u parlament, niti kada očekuju provedbu sporazuma.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 3. novembra nakon potpisivanja sporazuma da su oni važni prije svega za mlade u regionu ali i da „ne zna čemu da tapše“.

„Šta mi tu potpisujemo i ko će to da implementira? Kako mislite da će (premijer Kosova Albin) Kurti da se ponaša prema tim sporazumima? Onako kako želi. Nijedan sporazum do sada nije primenio i niko mu ništa nije rekao“, rekla je Brnabić.

Nije, međutim, govorila o tome da li će Beograd implementirati sporazume koje je ona potpisala, ali je rekla da je „posebno važno da ovi sporazumi ne derogiraju ono o čemu smo se dogovorili ili se dogovaramo u okviru dijaloga Beograda i Prištine“.

Srbija i Kosovo su još krajem avgusta, naime, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa postigli dogovor o ukidanju ulazno/izlaznih dokumenata, koji su do tada zamjenjivali ličnu kartu.

Ostatak teksta pročitajte na sajtu RSE

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari