Mešanje politike u sport u Srbiji nije nikakva novost, ali su u poslednje vreme brojni primeri u kojima se ljubav prema sportu „politizuje“ do krajnjih granica.


Poslednja u nizu aktivnost visokih političkih funkcionera na sportskom polju bila je „ekskurzija“ ministra inostranih poslova Vuka Jeremića u London i Beč. Naime, on je najpre na Vimbldonu, a nešto ranije i u Madridu i Rimu, sa tribina podržavao Novaka Đokovića kao predsednik Unije teniskih profesionalaca Srbije, koja je osnovana na inicijativu porodice prvog tenisera sveta i drugih srpskih reprezentativaca. Na putu ka Beogradu svratio je do prestonice Austrije i posetio fudbalere Crvene zvezde koji su se tamo pripremali za izazove u novoj sezoni. Tom prilikom, Jeremić je poručio „da Partizan sledeće sezone ne sme osvojiti titulu“. Na ovu izjavu reagovao je sportski direktor crno-belih Mladen Krstajić, koji je rekao „da bi Jeremić trebalo da brine o pristupanju zemlje Evropskoj uniji, a da se manje bavi fudbalskim pitanjima“.

Oglasio se i funkcioner Socijalističke partije Srbije Branko Ružić, inače potpredsednik Partizana, koji je boraveći „sa svojima“ u Sloveniji, kako su preneli pojedini mediji, „omalovažio večitog rivala“. Ovo medijsko prepucavanje prekinuo je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je Jeremiću i Ružiću poručio da „ne raspaljuju navijačke strasti“.

– Lako je njima da se prepucavaju, ali ja ću na kraju morati s policijom da rešavam sve probleme i gasim vatru koju su zapalili – naglasio je Dačić.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, ukazuje za Danas da narod u Srbiji veoma zainteresovano prati sportska dešavanja.

– Političari se upliću u sport jer žele da pobude pozitivne asocijacije kod građana i skrenu pažnju sa političkih neuspeha koji ih okružuju. Da bi prikrili dimenziju svog neuspeha, često učestvuju u sportskim dešavanjima i paradama i dočekuju naše sportiste kada naprave neki uspeh – podvlači Stanković. Prema njegovim rečima, svuda političari koketiraju sa sportistima, posebno u izbornim kampanjama.

– Međutim, to je kod nas izraženije jer smo sportska nacija. Njemu se pridaje veći značaj, pa se tako umesto sportskih naši najbolji predstavnici proglašavaju nacionalnim herojima – objašnjava Stanković.

Još jedna od ovogodišnjih afera u srpskom fudbalu desila se za vreme meča između Partizana i Vojvodine u finalu Kupa, kada fudbaleri novosadskog tima, zbog „sumnjivih“ odluka sudije Slobodana Veselinovića, nisu želeli da završe utakmicu. Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine, nakon meča je u svom kabinetu primio igrače i rukovodstvo „Lala“ i izrazio ogorčenje zbog okolnosti koje su dovele do skandala na finalnoj utakmici Kupa Srbije. Tada se Pajtićev koalicioni partner Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, zapitao „šta možemo očekivati na izborima ako je pobeda Partizana politička obaveza“, dok je Branko Ružić rekao da je u ovom slučaju iskreni „grobar“, „a ne političar i apologeta opskurnih cirkuzanata“.

Možda je jedan od najboljih primera koliko politika ima uticaja u sportu priča FK Novi Pazar. Naime, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, čini sve ne bi li uveo ovaj klub u Jelen superligu. Usmeni dogovor sa čelnicima beogradskog BASK-a, koji je na terenu izborio epitet superligaša, dobio je pismenu formu pa su ovi istomišljenici sami „skrojili“ izgled sledećeg nacionalnog šampionata. Doduše, pred današnju sednicu IO FSS pojavila se i želja Inđije da ostane u društvu najboljih iako je to pravo izgubila na travnatom terenu. Ne treba zaboraviti da Inđijom „vedri i oblači“ Goran Ješić, njen gradonačelnik. Međutim, predsednik FSS Tomislav Karadžić nije dozvolio tročlanoj komisiji FK Inđija da prisustvuje današnjoj sednici, tako da su već počele špekulacije o nečasnim radnjama.

Podsetimo, nakon što je podneo ostavku na mesto člana UO FK Partizan, u julu prošle godine, Rasim Ljajić je postao predsednik UO FK Novi Pazar. Još za vreme predizborne kampanje 2008. obećavao je svojim sugrađanima u Novom Pazaru da će njihov fudbalski klub ući u Superligu. Iako je sezonu u Prvoj ligi završio na trećem mestu, predsednik BASK-a Bojan Radovanović ponudio je mesto u eliti za 2,5 do tri miliona evra. Izgleda da su Ljajić i Radovanović postigli dogovor, ali kako tvrde, došlo je do fuzije dva kluba, a ne do prodaje. Postignut je dogovor da Radovanović postane novi predsednik FK Novog Pazara.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas dobio je glasove svih 28 prisutnih delegata (od 31 ukupno) na Skupštini Košarkaškog saveza Srbije, kada je biran naslednik Dragana Kapičića na mestu predsednika KSS. Iako je prvim potezom (ostanak selektora Dušana Ivkovića na toj poziciji) pokazao da je kadar za velika dela, malo zbunjuje činjenica da košarkaška Srbija više veruje dokazanom političaru negoli čoveku koji je ime stekao pod „obručima“. Ako se sagledaju sve Đilasove obaveze koje ima kao prvi čovek prestonice, ali i veoma aktivan član DS, s pravom se postavlja pitanje kako je moguće da će imati dovoljno vremena da se posveti novim obavezama. Očito, nije bitan pojedinac već tim kojim se taj pojedinac okruži.

– Kada sam oformio svoj tim, na mesta potpredsednika sam postavio Dejana Bodirogu (muške selekcije), Anu Joković (ženske selekcije), Dejana Tomaševića (takmičenja) i Vuka Mitrovića (finansije i marketing) ne zato što su velika imena, već zato što su ljudi koji su spremni da rade – podvukao je Đilas.

Šapić „pliva“ u suprotnom smeru

Proslavljeni vaterpolista Aleksandar Šapić krenuo je suprotnim smerom, pošto je po okončanju karijere „ušao“ u politiku. Srpski „bombarder“ je odavno član DS, bio je prvi čovek njenog Izvršnog odbora, a prošle nedelje izabran je za predsednika Gradskog odbora DS i na tom mestu je zamenio gradonačelnika Dragana Đilasa. Šapić je, inače, diplomirani menadžer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari