Bez obzira na to što su socijalisti podržali Igora Pavličića (DS) za gradonačelnika Novog Sada i mene za predsednicu Skupštine grada Novog Sada, Liga socijaldemokrata Vojvodine i dalje ima isti stav, dakle, SPS je neprihvatljiv za partnera u novoj pokrajinskoj vlasti, ističe za Danas Aleksandra Jerkov, portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Socijalisti su, po ličnom nalogu Ivice Dačića, glasali za vaš izbor na mesto predsednice Skupštine grada Novog Sada. Da li je Liga posle toga promenila stav prema učešću SPS u Vladi Vojvodine?

– SPS je u gradsku vlast u Novom Sadu ušla zato što je bila neophodna. Da je bilo moguće zaobići socijaliste, to bismo svakako uradili. Međutim, socijalisti bi u svakom slučaju bili na vlasti u gradu jer bi, da smo ih zaobišli, formirali vlast sa SNS, SRS, DSS i Dverima, a Liga nikako nije mogla da dopusti da se to desi Novom Sadu i Novosađanima. Bez obzira na to što su socijalisti glasali za izbor novosadske vlasti, ostajemo pri stavu da je SPS neprihvatljiv partner u Vojvodini jer na republičkom nivou pravi vladu s naprednjacima. Smatramo da tu partiju treba zaobići u formiranju vlasti na lokalnom nivou svuda gde je to moguće.

Od koga onda zavisi kada će biti formirana pokrajinska vlast, kada SPS nije neophodan za većinu?

– DS je najveći partner u eventualnoj vlasti, jer je osvojila najviše mandata i od DS zavisi ko će ući u vlast u Vojvodini.

Postoji li mogućnost da se Vlada APV formira i bez Lige?

– Da, i ta mogućnost postoji, mada su funkcioneri DS u prethodnom periodu govorili da se to neće dogoditi. Demokrate imaju najviše mandata, što je posledica izbornog sistema, ali i oni su svesni i znaju da je volja građana takva da žele da vide saradnju DS i Lige.

S obzirom na to da ste i u protekle četiri godine imali dosta primedbi na račun rada vojvođanskog premijera Bojana Pajtića, šta vam garantuje da će se to ubuduće promeniti?

– Garancija nam je veći broj mandata koje je LSV osvojila na izborima i veći uticaj koji ćemo zbog toga imati. Smatramo i da ovog puta, s obzirom na vladu koja se pravi na republičkom nivou, neće više biti stranačke centrale koja bi ometala rad pokrajinskog premijera.

Kad smo već kod stranačke centrale, od koga očekujete odluku DS o učešću SPS u pokrajinskoj vladi – od Tadića ili Pajtića?

– To je pitanje za njih i ne bih to komentarisala.

Pajtić može i bez SPS i bez LSV

Podsetimo, na izborima za Skupštinu AP Vojvodine, koalicija oko DS je osvojila 58, koalicija oko SNS 22, koalicija SPS-PUPS-JS-SDPS 13 mandata, LSV 10, SVM sedam, SRS pet, DSS četiri i LDP jedan mandat. U pokrajinskom parlamentu ukupno ima 120 poslanika, što znači da su Pajtićevim demokratama za većinu potrebna još samo tri mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari