Koje su sličnosti i razlike između švedskih i Miloševićevih i Dačićevih socijalista? 1Foto: Vojin Radovanović

Predstavnici SPS-a, organizaciju kojoj pripadaju nazivaju strankom leve orijentacije, odnosno socijaldemokratskom partijom, počinje u izjavi za Danas Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, svoj osvrt na 34 godine postojanja ove partije, naznačivši da je zaista istina da ta organizacija podseća na Švedsku socijaldemoratsku stranku, ali…

– Ali, samo u jednom segmentu – dužini boravka na vlasti. Od 34 godine, koliko postoji, SPS je samo tri godine bio u opoziciji. Švedske socijaldemokrate su od 1933. bile na vlasti praktično sedam decenija, sa izuzetkom sedam opozicionih godina. Dakle i jedni i drugi su uspeli da 90 odsto bitisanja provedu imajući predstavnike u izvršnoj vlasti i tu svaka sličnost prestaje – kaže Pajtić.

On je za ovu priliku, rođendan SPS, odabrao da prikaže svoj doživljaj opstanka stranke diktatora Slobodana Miloševića toliko godina, kroz prizmu ironičnog poređenja sa švedskim socijalistima.

– Švedske socijaldemokrate su dugo opstajale na vlasti zato što su se držale principa, a SPS ne silazi sa vlasti zato što se ne drži nijednog principa. Švedske socijaldemokrate su partija koja je uspela da održi status svoje države kao neutralne, čak i kada je, u Drugom svetskom ratu, gotovo cela planeta ratovala. SPS je stranka koja je državu povela u ratove kada je na gotovo celoj planeti vladao mir – kaže sagovornik Danasa.

Švedske socijaldemokrate su obezbedile da Švedska bude zemlja blagostanja u kojoj se nacionalno bogatstvo prilično ravnomerno raspoređuje, dodaje.

– SPS je stranka zahvaljujući kojoj je devedesetih godina srednja klasa gotovo potpuno nestala, a nacionalno bogatstvo se gomilalo, a i danas se gomila, u rukama malog broja ljudi, od kojih i danas, u količini bogatstva kojim raspolažu, prednjače Miloševićevi tajkuni i njihove porodice – napominje sagovornik Danasa.

Koje su sličnosti i razlike između švedskih i Miloševićevih i Dačićevih socijalista? 2
foto FoNet Milica Vučković

Švedske socijaldemokrate, kao istinski levičari i internacionalisti, kaže dalje, omogućili su integrisanje mnogih etničkih i verskih grupa u švedsko društvo.

SPS je stranka koja je i pre 30 godina a i danas, negovala šovinističku retoriku, oblikujući sebe kao jednonacionalnu, a ne višenacionalnu organizaciju. Švedske socijaldemokrate su, kao istinske demokrate, obezbedile potpunu slobodu govora, štampe i političkog delovanja opoziciji. SPS je partija koja je nekada činila sve da uguši slobodu govora i štampe, a danas i dalje pokazuju netrpeljivost prema svakom ko se usuđuje da kritikuje vlast – objašnjava sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, švedske socijaldemokrate su bile brana desnici da dođe na vlast, a SPS je prvo u parlamentarnu većinu onomad uvukla radikale, a pre 12 godina naprednjake.

– Taman koliko se danas Srbija razlikuje od Švedske, toliko se razlikuju švedske socijaldemokrate od srpskih “socijalista”. Taman koliko građani Srbije imaju razloga da budu srećni zbog toga na šta liči njihova država, imaju i razloga da se raduju dugovečnosti SPS-a – zaključuje Bojan Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari