Posle neuspelih dvosatnih pregovora s Unmik policijom, ranije suspendovanim kolegama iz Gnjilana prošle subote pridružilo se i oko 150 Srba pripadnika Kosovske policijske službe iz centralnog dela Kosova i Metohije, čiji je zahtev da ubuduće budu pod komandom Unmika odbijen. Oni su vratili lično naoružanje, prijemnike za radio vezu i značke.

Posle neuspelih dvosatnih pregovora s Unmik policijom, ranije suspendovanim kolegama iz Gnjilana prošle subote pridružilo se i oko 150 Srba pripadnika Kosovske policijske službe iz centralnog dela Kosova i Metohije, čiji je zahtev da ubuduće budu pod komandom Unmika odbijen. Oni su vratili lično naoružanje, prijemnike za radio vezu i značke. Predstavnici Gračanice i okolnih srpskih sela traže da u novonastaloj situaciji Kfor preuzme odgovornost za zaštitu Srba u ovom delu Pokrajine.
U znak protesta zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti KIM, srpski policajci iz policijskih stanica u Prištini, Gračanici, Lipljanu, Kosovu Polju i Obiliću odbili su da nastave da rade pod komandom KPS. Oni su, kako je juče za naš list objasnio Veton Eljšani, portparol KPS, suspendovani na 48 sati i to s platom. Eljšani nije mogao da precizira koje će korake komanda KPS preduzeti posle isteka ove suspenzije, ali je naglasio „da bi najbolje bilo da se kolege Srbi vrate na dužnost jer je jedini zadatak KPS da štiti živote i pruža pomoć svim građanima Kosova“.
– Nećemo i ne želimo dobrovoljno da napustimo službu. Hoćemo da radimo pod ingerencijom Unmik policajaca i nećemo da budemo dobrovoljno suspendovani, mi nismo za suspenziju – izjavio je Stojan Milošević, komandir stanice KPS u Gračanici, posle neuspelih pregovora sa Unmik policijom, prenosi KIM radio iz Čaglavice.
Srpski pripadnici KPS kažu da „neće da budu policajci nezavisne države Kosovo“, nego žele da rade prema Rezoluciji 1244. Tokom njihovog sastanka s Unmik policijom, kako prenose agencije, policijsku stanicu u Gračanici obezbeđivali su albanski pripadnici KPS pojačani inspekcionom jedinicom u punoj opremi i s pancir prslucima, a viđeni su i oklopni transporter i dva vozila švedskog kontingenta Kfora.
Iako Eljšani kaže da KPS u Štrpcu normalno radi, Dragan Ivanović, komandir stanice KPS u Štrpcu, izjavio je za Betu da „40 od 64 srpska policajca žele da nastave s radom pod komandom Unmik policije, ali ne žele da vrate oružje i drugu opremu KPS, jer će Srbi u Sirinićkoj i Sredačkoj župi ostati nezaštićeni“. Srpski policajci u Štrpcu za razliku od kolega u drugim srpskim mestima nisu napuštali policijsku stanicu, a kako je Danasu nezvanično rečeno pregovori s Unmikom se nastavljaju. Srbi u KPS na severu KIM su od osnivanja KPS pod komandom Unmik policije.
Prenos ovlašćenja sa Unmik policije na KPS započeo je pre tri godine, a policijska stanica u Gračanici bila je u tom lancu. Prema podacima KPS, Služba ima oko 7.000 pripadnika, od toga 10 odsto čine Srbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari