Delimičnim povlačenjem srpskih blokada kod Jagnjenice i na putu od Leposavića ka prelazu Jarinje juče nije započeo proces uklanjanja barikada na severu KiM, kako se to u prvi mah učinilo pojedinim srpskim državnim zvaničnicima.

Konačnu odluku o sudbini barikada doneće zajedno odbornici četiri srpske opštine, mada ima nagoveštaja „reprize“ letošnje situacije, kada opština Leposavić, u kojoj je na vlasti DS, nije želela da se izjašnjava o „državnim odlukama“.

– Srbi ostaju na barikadama – poručio je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić posle jučerašnjeg dogovora s Kforom da se put između Zvečana i Zubinog Potoka oslobodi za saobraćaj. Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić, potvrdio je za Danas da uklanjanje manjih šljunčanih barikada ne znači da se Srbi povlače sa Jarinja.

Prema dogovoru, pripadnici Kfora će kod Jagnjenice postaviti kontrolni punkt, gde će zajedno sa pripadnicima Kosovske policijske službe iz stanice u Zubinom Potoku kontrolisati saobraćaj. Ristić kaže da „u Jagnjenici postoji još jedna barikada na sporednom putu koja će delimično ostati da bi Srbi bili sigurni da Euleks i Priština neće koristiti ovaj put i raskrsnicu za svoje potrebe“.

Branko Ninić objašnjava da je Kfor postavio kontrolni punkt i na nekoliko kilometara od Jarinja, kako bi se olakšalo kretanje na lokalnim pravcima. On kaže da je ova odluka doneta pre nekoliko dana, a da glavna barikada na Jarinju ostaje, uz dalje korišćenje alternativnih puteva. Uklonjenu barikadu juče je zamenio šator u kojem Srbi dežuraju, dok Kfor na novom punktu proverava lična dokumenta i vozila, javlja Beta.

Ninić napominje da konačno rešenje Srbi sa severa KiM mogu da donesu samo sa državom, ali nije želeo da komentariše tvrdnje njegovih kolega iz tri preostale opštine da o tome, prema Ustavu Srbije, treba da odlučuje srpski parlament, a ne predsednik Republike Boris Tadić. On nije hteo da se izjašnjava ni o sporazumu Beograda i Prištine o administrativnim prelazima.

Prvi čovek Leposavića ne očekuje da će se održati zajednički sastanak skupština četiri opštine, jer je njegov stav kao i letos, kada su se Beograd i Srbi razišli oko sporazuma o prevazilaženju krize, da „lokalne vlasti ne mogu da se izjašnjavaju o odlukama države“. Ninić ujedno tvrdi da „nije pod pritiskom centrale DS u Beogradu“.

Delimično povlačenje barikade kod Jagnjenice među prvima juče su pozdravili ministar za KiM Goran Bogdanović, državni sekretar Ministarstva za KiM Oliver Ivanović i predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović. Bogdanović je juče najavio da će uskoro biti uklonjena barikada na Jarinju, prenose agencije. On kaže da je „u narednim danima važno da svi pokažu racionalnost i odgovornost, jer svaka svađa i eventualni raskol slabi poziciju Srbije i ugrožava odbranu nacionalnih i državnih interesa“.

Oliver Ivanović smatra da je juče „pokrenut proces uklanjanja barikada“, kao i da je dogovorom oko Jagnjenice „pokazano da predstavnici lokalne samouprave na KiM slušaju Srbiju i inicijative iz Beograda primaju sa odgovornošću“.

Samo „relaksacija“

– Uklanjanje barikade kod Jagnjenice je „unikatni događaj“, u skladu sa politikom da se relaksira situacija na terenu. Odluka o povlačenju ostalih barikada stvar je odluke na terenu. Mi smo u neprekidnom kontaktu sa Srbima na KiM, njima na pamet ne pada da uklone barikade, jer je to njihova poslednja linija odbrane za život u državi Srbiji – rekao je juče Slobodan Samardžić iz DSS. Naprednjaci i radikali takođe smatraju da Jagnjenica nije početak uklanjanja barikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari