Ministar za lokalnu upravu i samoupravu Kosova Sadri Ferati rekao je juče da ne postoji dovoljna zainteresovanost srpske zajednice da se integriše u kosovsko društvo i time pomogne državi da ispuni standarde i postane multietničko i evropski orijentisano društvo.

 „Kašnjenje procesa decentralizacije ne može se pripisati kosovskim institucijama, jer se to bazira na volji građana da prihvate ta prava, ali ovde se postavlja pitanje zašto se opštine sa većiniski srpskim stanovništvom ne integrišu u kosovski sistem“, rekao je Ferati.

On je za okruglim stolom u Medija centru u Čaglavici najavio da će međuministarska grupa za decentralizaciju početi da prenosi nadležnosti na lokalni nivo, najpre u sektoru javnih opštinskih usluga i socijalne zaštite, a zatim i u pogledu vlasništva nepokretne imovine.

Predsednica Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova Rada Trajković rekla je da decentralizacija predstavlja rešenje za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. „Na terenu se sve čini da se etnička struktura Srba što više smanji“, rekla je Trajkovićeva. „Imali smo niz inicijativa koje su dolazile ili od centralne vlasti iz Prištine ili lokalnih vlasti gde se pokušavalo da se u srpskim sredinama grade projekti koji najdirektnije ugrožavaju srpsku zajednicu“, objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari