Načelnik Kosovskog okruga Goran Arsić i sekretar Crvenog krsta u Lipljanu Novica Živić uhapšeni su pod optužbom da su podrivali ustavni poredak Kosova i agitovali za organizovanje izbora Republike Srbije na KiM. Ovo je novinarima rekao Dejan Živić, sin Novice Živića. On je naveo da su mu to rekla dvojica uhapšenih, koje je posetio u pritvorskoj jedinici Policije Kosova u Lipljanu, ističući da nije tačno da su, kako tvrde u Prištini, „pretili građanima zbog izbora“.


Dejan Živić je za Radio KiM objasnio da su njegov otac i Arsić prekjuče bili na fudbalskoj utakmici gde ih je nekoliko mladića provociralo na političkoj osnovi. „Ubrzo je došla policija, koja je saopštila da je dobila prijavu da Arsić sa svojim tastom drži politički skup u Starom Gracku, što nije tačno jer su oni posmatrali fudbalsku utakmicu na kojoj je igrao moj rođeni brat, drugi Novičin sin. Potom su uhapšeni i odvedeni“, rekao je Živić.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da su Srbi privedeni „po prijavi nekih osoba“, koje su rekle da ih je Arsić „ucenjivao da izađu na parlamentarne izbore 6. maja“. On je precizirao da su dvojica uhapšenih grupi mladih Srba koji su igrali fudbal pretili da po svaku cenu moraju izaći na izbore.

Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, izjavila je da ovo hapšenje predstavlja „etnički motivisanu hajku na Srbe“ i pozvala međunarodnu zajednicu da utiče da se uhapšeni oslobode.

„Arsić važi za tolerantnog čoveka i opravdavati hapšenje time da je agitovao i pretio onima koji nisu hteli da glasaju na predstojećim izborima je neozbiljno, kada smo svi svedoci da je upravo on javno i preko medija pozivao da se ne održe lokalni izbori“, istakla je Trajkovićeva u izjavi medijima.

Ministar za KiM Goran Bogdanović ocenio je da je motiv za hapšenje dalje zaoštravanje situacije na Kosovu i zatražio od međunarodne zajednice da obezbede zaštitu za Srbe. „Mislim da je krajnje vreme da reaguje Euleks, ali i svi relevantni međunarodni faktori u Pokrajini, kako bi kosovska policija prestala da bezrazložno maltretira Srbe, što je učestalo poslednjih mesec i po dana“, rekao je Bogdanović beogradskim medijima.

Sila kao sredstvo

„Sila je poslednje sredstvo, ali ostaje sredstvo za rešenje situacije na severu“, poručio je juče ministar bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku prilikom posete kasarni „Adem Jašari“ u Prištini. O upotrebi sile kao poslednjem sredstvu za rešenje problema na severu Kosova ranije su govorili premijer Hašim Tači i njegov zamenik Hajredin Kuči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari