Od danas Srbi sa Kosova u EU bez vize 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Danas stupa na snagu Uredba o ukidanju viza za pasoše Koordinacione uprave, te bi, sudeći prema ranijoj potvrdi Evropske unije, nosioci ovih putnih dokumenata sada trebalo da mogu da putuju u EU bez viza.

U Službenom glasniku Evropske unije 23. septembra objavljena je Uredba od 18. septembra ove godine, odnosno dokument koji su tog dana potpisali visoki predstavnici EU o ukidanju viza za pasoše Koordinacione uprave, prenosi KoSSev.

Uredbu su u Strazburu potpisali predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske, Janoš Boka.

U odluci se navodi da ista stupa na snagu 20 dana od dana objave u Službenom glasniku EU.
Put do liberalizacije

Podsetimo, Evropski savet je u julu ove godine doneo odluku o tome da pasoši koje izdaje Koordinaciona uprava za KiM u Beogradu uđu u bezvizni režim.

Zaključno sa objavljivanjem odluke u službenom glasniku, ceo proces da ovaj pasoš Srbije za njene državljane sa Kosova takođe postane bezvizni, trajao je nepunih godinu dana – od novembra prošle godine kada je unutar evropskih struktura i pokrenuta procedura da se potpiše odluka, te posle nekoliko glasanja.

Kada je Srbija dobila bezvizni režim s Evropskom unijom 2009. godine, njeni državljani sa Kosova su ove pasoše već godinu dana podizali u policijskim upravama svojih opština u obližnjim gradovima iza administrativne linije koje su tu bile izmeštene.

Oni koji su pasoš uzeli u periodu između 2008. i 2009. godine, tokom narednih 10 godina koristili su bezvizni pasoš Republike Srbije.

Kada je 2009. uveden poseban pasoš za državljane Srbije sa Kosova, koji izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju, kancelarije za izdavanje ovih posebnih pasoša premestile su se u Beograd.

Priština se, uz dominantan deo javnog i stručnog mnjenja od samog početka, zaključno sa danom kada je odluka potpisana septembra meseca – oštro protivila inicijativi da se sada i za ove pasoše ukine viza.

Pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava, odnosno srpske policijske uprave na Kosovu, smatraju „ilegalnim“, a pri tom poručuju da EU time sprečava i podriva „integraciju Srba u Republiku Kosovo“.

Vize za nosioce kosovskih pasoša ukinute su 1. januara ove godine, što je uticalo i na nešto povećan broj Srba sa Severa koji su zatražili ovaj pasoš.

Prema podacima od kraja avgusta koji su citirani u prištinskim medijima, preko 318.000 građana na Kosovu podnelo je zahtev za kosovski pasoš od 1. januara, do tog datuma, a među njima i nešto manje od 10,5 hiljada Srba.

Sa druge strane, godinama se beleži pad broja nosilaca pasoša Koordinacione uprave.

Iako ne postoje potvrđeni precizni podaci o ažuriranom broju imalaca ovih pasoša, prema izveštaju NVO „Aktiv“, između 16. avgusta 2007. godine i 3. juna 2016. – Koordinaciona uprava je izdala ukupno 76,807 pasoša, da bi, kako je krajem aprila potvrdio izvestilac Matjaž Nemec, taj broj pao na 18,000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari