Holandski mediji nisu posvetili mnogo pažnje ovonedeljnoj poseti šefa tamošnje diplomatije Maksima Ferhagena Beogradu. Tek jedan ugledni dnevni list i Holandski međunarodni radio osvrnuli su se na događaj koji je u Srbiji privukao veliko interesovanje svih medijskih kuća.

„Verovatno ne postoji država u svetu gde Maksim Ferhagen zauzima više naslova u medijima nego što je to slučaj u Srbiji“, ovim citatom počinje tekst ugledni holandski dnevnik NRC Handelsblad o ovoj poseti. Potom, u tekstu pod naslovom „Srbi hodali po jajima tokom posete Ferhagena“, nastavlja citatom šefa diplomatije Holandije dok se obraćao mladim predstavnicima nevladinog sektora: „Neki od vas sigurno misle da sam ja neko ko vas sprečava da napredujete u evropskim integracijama ili da imam lični problem s Ratkom Mladićem. Nijedna od tih pretpostavki nije prava“.

List piše da se poruke Holandije, koje je Ferhagen više puta preneo srpskoj javnosti, da je u najboljem interesu društva da se suoči sa svojim ratnim zločinima i da sarađuje s Tribunalom, međutim, ne prihvataju lako. Velika većina građana, navodi NRC Handelsblad, uverena je da ih Zapad vidi samo kao zlikovce, dok su oni zapravo žrtve ratova tokom raspada bivše Jugoslavije. „Oni smatraju Haški sud političkim instrumentom a ne mestom gde pobeđuje pravda“.

Kako navodi ovaj holandski dnevnik, Ferhagen je pokazao da nema nameru da građane Srbije zaustavlja na putu evropskih integracija, ali i da saradnja s Hagom mora biti okončana. „Naš tvrdi stav je pomogao. Prošle godine uhapšen je čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić, nakon 13 godina koje je proveo u bekstvu, i isporučen Tribunalu“, prenosi NRC Handelsblad reči Ferhagena.

Uz podsećanje da je prva poseta holandskog ministra spoljnih poslova nakon dve godine, Holandski međunarodni radio prenosi da je Ferhagen tokom posete Beogradu rekao da se Srbija nalazi na korak od završetka saradnje s Haškim sudom i hapšenja Mladića, kao i da će od toga imati velike koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari