Šilovo, jedno od najvećih srpskih sela u opštini Gnjilane, dobilo je juče u podne struju nakon devet dana, rekao je šef kancelarije Ministarstva za KiM za Kosovsko pomoravlje Predrag Stojković. On je rekao da pretpostavlja da su dobili struju zbog pritisaka međunardne zajednice, i dodao da Srbi ne mogu biti zadovoljni time sve dok se problem trajno ne reši.

„Očigledno je da albanska strana ne želi da problem trajno reši, većselektivno vrši pritisak na Srbe od sela do sela. Međutim, nećemo se zadovoljiti time što smo nakon devet dana dobili struju veććemo tražiti da se taj problem trajno reši“, kazao je Stojković. Prema njegovim rečima, „na Kosovu struju plaća svega 22 odsto stanovništva, i da svi Srbi plate struju to ne bi mnogo pomoglo KEK, koja bez obzira na to sankcioniše samo srpska sela“.

Predsednik Mesne zajednice sela Prilužje u opštini Vučitrn, Saša Andrićizjavio je juče da će Srbi iz tog i okolnih srpskih sela i dalje protestovati zbog toga što većdevet dana nemaju električnu energiju. U Prilužju ne rade osnovna i srednja skola u koje ide više od 400 učenika i kancelarije opštine Vučitrn i Mesne zajednice Prilužje. Dom zdravlja prima samo hitne slučajeve, da bi eventualne pacijente prevezli do Kliničko-bolničkog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Andrićje rekao da i pored apela upućenog nadležnima organima sa jučerašnjeg protesta, niko iz Prištine, niti iz Beograda nije ih kontaktirao u vezi sa eventualnim rešavanjem problema sa strujom. „Meštani su sve nezadovoljniji i sve je više onih koji najavljuju da će organizovano traktorima, prikolicama i kolima krenuti za centralnu Srbiju ukoliko se problem priključenja struje ne reši tokom ove nedelje“, rekao je Andrić. Prema njegovim rečima, dok su Srbi i dalje bez struje, preksinoćsu radnici Kosovske elektroenergetske korporacije priključili struju susednom albanskom selu Stanovce kojem je struja bila isključena kada i Prilužju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari