Koje su posledice slanja zahteva Kforu: Srbija će poslati lošu poruku partnerima i istopiti stečeni kapital 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Iako kao država ima na to pravo, Srbija šalje lošu političku poruku svojim stranim partnerima zahtevom Kforu za vraćanje bezbednosnih snaga na Kosovo, kažu sagovornici Danasa uoči večerašnje sednice Vlada na kojoj će se odlučitvati o slanju ovog zahteva.

Sednici koja počinje večeras, prisustvovaće i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji će zainteresovanu javnost obavestiti o odluci Vlade. Mediji bliski vlasti danas su objavili da će odluka o slanju zahteva biti usvojena, pa se postavlja pitanje koje bi mogle biti posledice te odluke.

Natan Albahari, član skupštinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO, iz redova opozicionog Pokreta slobodnih građana, za Danas kaže da sa tehničke strane zahtev može da se pošalje ali da će biti odbijen, kao što se zna.

– Ali politička poruka onoga ko to šalje je dosta loša. Prvo šaljemo poruku našim partnerima za koje smo do juče bili pozitivan igrač u pitanju Kosova poslednjih nekoliko meseci. Mi smo sad tu dobru volju ovim zahtevom izgubili. I pozitivan politički kapital će biti poništen, jer je ovo iz ugla Berlina, Vašingtona i Pariza, vrlo čudan i neproduktivan zahtev – ukazuje Albahari.

Kako dodaje, može se videti da poruke koje se šalju u medije, pogotovo tabloide, stvaraju utisak da idemo u rat i da je vojska za to spremna, te da je zahtev da se vratimo u neku vrstu okupacije Kosova.

– I ta poruka je vrlo opasna i opet kvari sve napore u poslednjih šest meseci ili godinu dana. Treća stvar je da smo povukli više od 500 policajaca, sudija i drugih zvaničnika iz institucija i naparvili parvni i bezebednosni vakuum za Srbe koji tamo žive i napravili još goru situaciju. Čak i da može da se vrati vojska ona ne bi mogla da pomogne oko vladavine prava i vraćanja sigurnosti ljudima koji tamo žive. Zamslimo da nekome bude obijena kuća. Koga vi zovete budući da nama pravnog niti bezbednosnog sistema. To je bila loša odluka Vučića i sada pokušava da skrene pažnju novi incidentima. Igra na terenu njegove baze s pričom o vraćanju vojske što se neće desiti samo će naštetiti – objašnjava Albahari.

Upitan o eventualnom uticaju na evopske integracije, odgovara da je Srbije zbog neuvođenja sankcija Rusiji dovoljno kažnjena te da će ovo samo biti dodatni razlog da se ne otvore novi klasteri i potvrda da Srbija nastavlja da se udavaljava od procesa evropskih integracija.

Dragan Šormaz, osnivač Evroatlanskog saveta Srbije i šef skupštinske delagcije u Parlamentarnoj skupštini NATO u prošlom sazivu, za Danas kaže da nikakavih političkih posledica po vladu i predsednika neće biti jer je ovo administrativni pristup i uz to će zahtev biti odbijen.

– Zašto bi bilo političkih posledica. One ne mogu ni da budu jer valda ima pravo da uputi taj zahtev. Imamo pravo na taj potez kao država. A mnogi nemaju pravo na neke poteze. Mi više imao pravo da pošaljemo taj zahtev nego što Kurti ima pravo da kaže da ga ne zanima formiranje ZSO, jer je to potpisan sporazum. A i ovo je nešto što piše da se može uraditi – objašnjava on svoj stav.

Na konstatciju da su SAD i Nemačka protiv toga, kaže da će oni to reči i da zato zahtev neće biti prihavćen.

– Odgovorom koji će biti negativan svi će izneti svoj stav, ali nema razloga da bilo ko snosi bilo koje posledice. To je naše unutrašnje pitanje kako će se ko odnositi prema tome. Uvek postoje oni koji će da kažu da nismo trebali ni da pitamo, nego da se popnemo na tenkove i da odemo. Ali sgirno da ti pametnjakovići ne bi bili na tim tenkovima – kaže Šormaz.

On očekuje da će Kfor odgovoriti što pre je moguće i da se od toga neće praviti problem. Veći je, kaže, problem, što se prave incidenti i ne uspeva da se završi proces razgovra kako bi smo došli do zajedničkog, sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma na osnovu kojeg ćemo ubrzati evropske integarcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari