Srbija čuva mir u Kongu 1Foto: Fonet

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova i regionalnih integracija Demokratske Republike Kongo Leonardom Še Okitunduom, kojem je zahvalio za podršku kada je reč o pitanju Kosova i Metohije.

Nikolić je izneo uverenje da će se podrška Demokratske Republike Kongo Srbiji nastaviti i u narednom periodu kada je reč o Kosovu i Metohiji, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Okitundu je Nikoliću preneo pozdrave predsednika Žozefa Kabile i zahvalio mu na učešću pripadnika Vojske Srbije u jedinicama koje pod okriljem Ujedinjenih nacija čuvaju mir u Kongu.

On je istakao da je njegova zemlja zainteresovana za saradnju sa Srbijom pre svega na poljima energetike, vojne industrije, obrazovanja i poljoprivrede i izneo niz predloga kako bi se naša saradnja mogla značajno poboljšati.

Nikolić i Okitundu razgovarali su o kreiranju okvirnog sporazuma između Srbije i DR Konga, kojim bi se jasnije definisale potrebe i mogućnosti bilateralne saradnje, kao i o mogućnosti stvaranja zajedničke privredne komore, koja bi omogućila lakšu razmenu roba i kapitala.

Oni su se saglasili da je potrebno intenzivirati saradnju dve zemlje, pre svega na ekonomskom planu, kao i da postoje brojne oblasti u kojima bi obe države mogle ostvariti značajnu korist ukoliko budu radile zajedno, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari