Srbija donela pripremni zakon za članstvo u EU, šta je njegov zadatak? 1foto EPA/JULIEN WARNAND

Odbor za evropske integracije je usvojio je dana Predlog Zakona o kohezionoj politici koji će stupiti na snagu tek kada Srbija postane članica EU, a zadatak mu je da pripremi Srbiju za članstvo, uskladi rad institucija od lokalnog do republičkog nivoa i omogući korišćenje evropskih fondova.

Pred parlamentatnim Odborom za evropske integracije zakonski predlog predstavila je ministarka za evropske integracije, ističući da se zakon donosi ovako rano jer je reč o veoma složenom sistemu i fondovima koji su sedam do osam puta veći nego pretpristupni.

„Mi sa IPA fondovima, zapravo, vežbamo i učimo“, rekla je ministarka, ističući da je EU poslednjim budžetom za kohezionu politiku izdvojeno 378 milijardi evra.

Kako je napomenula, implementacija ovog zakona podrazumeva „spuštanje“ do nivoa lokalnih samouprava.

Poslanici su na sednici Odbora izrazili bojazan od zloupotreba, uz dilemu da li je sada pravi momenat za donošenje tog zakona.

„Ja sam presekla. Kriva sam i insistira la sam da ovaj predlog zakona bude pred Vladom. Mislila sam da je sada dobro vreme da krenemo u ovu priču i zgazimo u duboku vodu“, rekla je Miščević.

Ona je ocenila da će Srbiji trebati vremena za postavku i prilagođavanja institucija.

Miščević je naglasila da o trošenju evropskih sredstava postoji kontrola Ministarstva finansija.

Od dosadašnjih 4,2 milijarde evra iz evropskih fondova nijedan cent ne može da se zanemari u kontroli sredstava, pa su pojedini slučajevi završili i pred sudom da bi se utvrdilo ima li zloupotreba.

Posle rasprave Odbor za evropske integracije je usvojio Predlog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari