Pitanje tužbe i kontratužbe za genocid koje su Srbija i Hrvatska podnele Međunarodnom sudu pravde nije bila tema jučerašnjeg trilateralnog sastanka u Smederevu, saopštili su novinarima srpski predsednik Boris Tadić i hrvatska premijerka Jadranka Kosor, posle neformalnog trilateralnog sastanka „bez kravata“ održanog u vili Zlatni breg u Smederevu, na kojem je učestvovao i predsednik slovenačke vlade Borut Pahor. Sastanak je pratilo oko 160 akreditovanih predstavnika medija iz celog regiona.


Tadić je, posle trojnog razgovora koji je trajao oko sat i po, naglasio da bi povlačenje srpsko-hrvatskih tužbi bilo celishodno rešenje, da Beograd po tom pitanju ostaje otvoren za dogovor, mada se ogradio, dodavši da je to u nadležnosti vlada dveju zemalja. Kosorova je iznela znatno drugačiji stav. „Da vam kažem iskreno, mi se time uopšte nismo bavili. Pre toga je potrebno rešiti takozvana nulta pitanja, poput problema nestalih i povratka kulturnog blaga odnetog tokom rata“, naglasila je Jadranka Kosor.

Predsednik Tadić je ukazao da se Hrvatska i Srbija suočavaju i s problemima optužnica protiv osoba osumnjičenih za ratne zločine, kao i da je Ministarstvo pravde Srbije najavilo njihovu reviziju. „Od optužnica se ne može odustati, jer to dugujemo porodicama žrtava i nestalih. Provera dokaza i optužnica neophodni su zbog kredibilnosti naših država i činjenice da svi odgovorni za ratne zločine treba da odgovaraju. Nadam se da će i Hrvatska poći tragom srpskog pravosuđa“, naglasio je Tadić. Srpski predsednik i hrvatska premijerka izrazili su spremnost da se do kraja reši pitanje nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i najavili donatorsku konferenciju u septembru o rešavanju problema stambenih problema izbeglica.

Borut Pahor, Jadranka Kosor i Boris Tadić potpisali na juče zajedničku izjavu, u kojoj su se založili za jačanje ekonomske saradnje tri zemlje. Ujedno su naglasili da je evropska perspektiva najbolji garant stabilnosti regiona. „Slovenija će u Evropskom savetu podržati završetak pristupnih pregovora Hrvatske, ali i da Srbija dobije status kandidata. Učlanjenje u EU je u prvom redu stvar ispunjavanja uslova, ali i političko pitanje. Prošle godine sam lično uputio pismo predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, u kojem sam se založio da se na agendu EU stavi budućnost Jugoistočne Evrope. To sam učinio u ubeđenju da je to najvažnije nadahnuće za sprovođenje reformi u tim zemljama i preostalih otvorenih pitanja“, objasnio je Pahor.

Tadić je podsetio da Srbija ima nameru da do kraja godine dobije status kandidata, ali i datum početka pregovora. „To želimo i Makedoniji i Albaniji i BiH“, naglasio je predsednik.

Kako su troje zvaničnika saopštili na konferenciji za novinare, akcenat na sastanku bio je stavljen na privrednu saradnju i zajednički nastup na trećim tržištima. Upitan da precizira o čemu je reč, predsednik Srbije je naveo da bi tri države mogle da sarađuju na remontu tenkova u Kuvajtu, ali i da su veliki potencijali u oblasti prehrambene i građevinske industrije. Prema njegovim rečima, Srbija trpi ogromnu ekonomsku štetu zbog sukoba u Libiji, a isti problem istakla je Kosorova, navodeći da su se zbog sukoba mnogi hrvatski radnici vratili u zemlju. Pahor je istakao i problem libijskih izbeglica, „od kojih će mnogi pokušati da dođu u EU“.

Predsednik Tadić stigao je u vilu „Zlatni breg“, nekadašnji letnji dvor dinastije Obrenovića, sat vremena pre gostiju iz Hrvatske i Slovenije. Nakon kratkotrajnog zadržavanja u samoj vili, posetio je novinarski šator, gde je neformalno ćaskao s predstavnicima medija. Predsednik je desetak minuta sedeo za stolom, pio čaj i jeo kolače. Govorio je tiho jer, kako je objasnio, ima problema s grlom. Upitan zbog čega nema kravatu, Tadić je odgovorio kratko: „Nema kravate“, aludirajući na neformalni karakter skupa, poput onog koji je imao pre godinu dana u Opatiji s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem. Nakon što je neko od novinara prokomentarisao da sve deluje „opušteno“, Tadić je odgovorio: „Ma, kako opušteno u odelu. Kada budem završio s ovim poslom, više neću nositi odela, već samo Armani majice s tregerima“, kakvim ga prikazuju u novinskim karikaturama. To je izazvalo opšti smeh za stolom.

Brojni fotoreporteri i snimatelji stajali su oko Tadića beležeći svaki njegov pokret i reč. To je kod predsednika izazvalo negodovanje i on je prokomentarisao: „Kakvi ste… Došao sam da malo sedim s vama ovde, a vi tako… Sedite, osećam se neprijatno.“ Između ostalog, naveo je i da je je prvi put u vili Obrenovića.

Posle zvaničnog dela sastanka, predsednik Tadić priredio je u Smederevu svečani ručak za Kosorovu i Pah, na kojem su poslužena srpska jela – domaća šunka, goveđa pečenica, mladi sir, kajmak, proja, prebranac, potom supa s knedlama, punjeno povrće, sos od bosiljka, teletina s bademom i bosiljkom i srpska salata, a za dezert pita s višnjama. Gostima su uz ručak služeni „šardone“ i „aurelius“ iz 2009, iz jedne fruškogorske vinarije.

Vikiliks pravi buru i na Balkanu?

Sarajevo – Objavljivanje tajnih depeša o BiH i drugim zemljama Jugoistočne Evrope izazvaće na Balkanu već viđeni scenario iz arapskog sveta, tvrdi osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž. Kako prenosi sarajevska štampa, Asanž je najavio da će biti objavljeni dokumenti iz Ambasade SAD u BiH, od kojih je velika većina iz proteklih šest godina. Osnivač „Vikiliksa“ je istakao da diplomatski dokumenti koji se ovih objavljuju u Rumuniji imaju veliki uticaj i da je „to, verovatno, model po kome će depeše, kada budu otkrivene, uticati i na ovaj region“. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari