Srbija i Indija potpisale Program razmene o saradnji u oblasti kulture i umetnosti 1Foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

Srbija i Indija su danas potpisale Program razmene izmedju vlada dve zemlje o saradnji u oblasti kulture i umetnosti.

Sporazum, kojim se podstiče neposredna saradnja ustanova kulture i razmena umetnika i profesionalaca iz oblasti kulture i umetnosti, potpisale su ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković i državna sekretarka Ministarstva za spoljne poslove i kulturu Indije Minakši Leki.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja, Program razmene predvidja saradnju u oblastima muzike, pozorišta, filma, festivala, muzeja i izložbi, arhiva, očuvanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasledja, izdavaštva, biblioteka, digitalizacije kulturnog nasledja, pre svega kroz neposrednu saradnju ustanova kulture.

Gojković je rekla da se Srbija zalaže za dodatno jačanje kulturnih veza dve zemlje, budući da postoje dobri preduslovi, i da će današnjim potpisivanjem petogodišnjeg Programa razmene, saradnja u toj oblasti biti konkretizovana i ojačana, navodi se u saopštenju.

Ona je sa Leki, specijalnom izaslanicom premijera Indije Narendre Modija, razgovarala o aktivnostima i mogućnostima saradnje u oblasti filmske industrije i o mogućnosti održavanja nedelje filma i dana kulture Indije u Srbiji.

Gojković je navela da Srbija ima za cilj privlačenje inostranih produkcija i da dodeljuje podsticajna sredstva putem povraćaja 25 odsto kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji, a da je povraćaj 30 odsto na preko uloženih pet miliona evra.

Sastanak Gojković i Leki održan je na marginama skupa povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, takodje održane u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari