Srbija ima šest zahteva za Kosovo 1Foto: Vojin Radovanović

Ambasador Srbije u Podgorici Nebojša Rodić sastao sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem 11. septembra i na tom sastanku upoznao ga sa zahtevima Srbije po pitanju KiM, preneli su podgorički i regionalni mediji.

Šest zahteva koje je izneo je da Beograd traži da se što hitnije organizuju slobodni izbori u opštinama na severu „Kosova“, hitan povratak 700 policajaca srpske nacionalnosti u službu privremenih institucija, rešavanje problema nastalog u oblasti pravosuđa jer se više ne razgovara o povratku srpskih sudija i tužilaca što je propisano Briselskim sporazumom.

Takođe, Beograd zahteva formiranje Zajednice srpskih opština, kao oslobađanje svih Srba koji su iz političkih razloga uhapšeni.

Poslednji, šesti zahtev Beograda je da se reši pitanje blokade uvoza proizvoda iz centralne Srbije na teritoriju Kosova i Metohije, jer je od uvođenja te zabrane prošlo 14 meseci, a EU koja se zalaže za slobodan protoko ljudi, informacija i roba nije učinila ništa da se taj problem reši.

Obraćanje javnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića o Kosovu najavljeno je za petak 13. septembar popodne, a mediji spekulišu da je jedna od opcija na stolu proglašenje okupacije Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari