"Srbija je tradicionalna zemlja, odupreće se nametnutim vrednostima": Vučić se obratio u GS UN 1Foto: Printscreen/TV Pink

U svom govoru u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija želi mir, ali da velike sile koriste mir u svoju korist dok male uvek gube, te dodao da je Srbija tradicionalna zemlja i da će se odupreti nametnutim vrednostim.

„Neću vam oduzimati vreme citiranjem junaka stripa Alan Ford ili govoreći da je bolje da imamo mir i saradnju, nego rat i sukobe da je bolje da budemo zdravi nego bolesni“, započeo je Vučić svoj govor.

On je u obraćanju u Generalnoj skupštini UN, na Samitu o budućnosti, rekao najpre da ne želi da ponavlja prazne priče i istakao da se međunarodno pravo primenjuje više na one velike zemlje nego na one male.

„Neverovatno je sa kojim se licemerjem radi kada se radi sa malim zmeljama. Mir je jako važan, ali velike zemlje često koriste mir u svoju korist dok drugi gube u tome“, rekao je Vučić.

Dodao je da će se svi akterii pozivati na međunarodna prava u svoju korist, ali zaboravljajući sve ono što rade danas.

„Srbija podržava Plan generalnog sekretara UN i Pakt budućnosti bez obzira što želim oda vidimo više kompromisa i bolje razumevnaje za male zemlje“, istakao je predsednik Srbije.

On je upitao kako možemo da pričamo o drživom razlogu kada imamo sukobe u svetu koji uključuju sve velike zmelje?

„Verujemo da će SAD i UN imati više razumevanja za postojeću finansijsku strukturu“, rekao je Vučić gvoreći o merama protiv klimatskih promena i dodao da je bitno naći balans između zapadnih zemlaja i vladavine pravi i zahteva „nekih drugih zemalja“.

Naglasio je da se zloupotreba vladavine prava može kositi sa vrednostima nekih zemalja.

„Srbija je moderna zemlja sa velikom stopom rasta, ali nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti i odupreće se takozvanih woke vrednostima koje se nameću“, zaklučio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari