Srbija je zbog Dodika „meki trbuh Evrope“: Posredne poruke Lambreht i Vučića o opasnosti izbijanja rata na Balkanu 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Srbija, zbog politike Milorada Dodika, jeste, nakon Moldavije, najizgledniji “meki trbuh” Evrope ukoliko bi Putin odlučio da ide u dalje konflikte i podriva bezbednost EU – kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku.

Kristin Lambreht je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u nekoliko navrata posebno istakla da izuzetnost državne politike Srbije u vezi sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, što posredno ukazuje na opasnost širenja sukoba i pokušaja izazivanja nasilja i rata u regionu, pre svega, u BiH.

– Intenzivna diplomatska aktivnost Nemačke nagoveštava da se situacija delimično komplikuje i da je ova zemlja odlučila da igra aktivniju ulogu u preveniranju budućih sukoba koji bi bili izazvani od strane Rusije. U ovom trenutku, očigledno je Nemačkoj potrebno da zatvori potencijalna krizna žarišta, a sudeći po porukama nemačke ministarke odbrane, izgleda da su posebno zabrinuti za BiH – kaže Dragan Popović, komentarišući posetu i poruke koje je tokom boravka i susreta sa srpskim zvaničnicima javnosti uputila nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Imajući u vidu da, kako kaže, Srbija predstavlja opasnost potpadanja pod ruski uticaj, pretpostavlja da će u tom smislu da se pojačaju pritisci na Vučića da jače kontroliše Dodika, kako bi se predupredili eventualni ruski pokušaji da se destabilizuje BiH.

Srbija je zbog Dodika „meki trbuh Evrope“: Posredne poruke Lambreht i Vučića o opasnosti izbijanja rata na Balkanu 2
Dragan Popovic Foto: Medija centar

– Verujem da je još uvek rano da otpišemo mogućnost Aleksandra Vučića da se provlači sedeći na dve stolice u međunarodnim odnosima, tako da u ovom trenutku treba očekivati da pojača svoj pritisak i da, bar privremeno, smiri Dodikove javne ispade. Više od toga je trenutno teško očekivati, ali treba uvek imati u vidu da se situacija menja iz dana u dan, u zavisnosti od razvoja ratnih dejstava u Ukrajini, te utiče i na promene u stavovima i pozicijama svih aktera, uključujući i Nemačku i Srbiju – zaključuje naš sagovornik.

Rat na prostoru Evrope niko nije očekivao, izjavila je u Beogradu nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht i pohvalila Beograd što je rat Rusije protiv Ukrajine nazvao kršenjem međunarodnog prava.

– Srbija je zauzela jasan stav o ratu u Ukrajini i to nazvala ratom koji krši međunarodno pravo. Srbija se nije sakrila i to je za pozdraviti, dodala je ona u obraćanju medijima nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Kako je dodala, Nemačka je iskren partner Srbije na evropskom putu.

– Važna nam je stabilnost na zapadnom Balkanu. Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula da Srbija jasno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine – istakla je nemačka ministarka.

Govoreći o procesu pristupanja Srbije EU, Lamberht je rekla da je na tom putu potrebna normalizacija odnosa Beograda i Prištine i stabilizacija u regionu, u smislu Bosne i Hercegovine.

Aleksandar Vučić je tokom zajedničke konferencije sa nemačkom ministarkom odbrane istakao da „Nemci kao najveća evropska sila, imaju svoj stav“, koji, napomenuo je, „imajte na umu, nikada neće da promene“.

– Sasvim sam otvoren, i to nije poruka za Nemce, mi bez Nemačke ne možemo da preživimo, rekao je Vučić i naveo ekonomske podatke o investicijama i nemačkim kompanijama.

– Nemci vam u lice kažu ono što vam drugi kažu iza leđa, oni su iskreni i pošteni. Danas ću se obratiti građanima Srbije i ponoviti ove reči, koliko nam je važna evropska budućnost, i koliko su velike gluposti, koje ne mogu ni da komentarišem da ćemo mi promeniti stav o Kosovu, dodao je predsednik Srbije.

Naveo je i da je za Srbiju kao malu zemlju važno da je čuju u Nemačkoj i da je poštuju.

– Sad ljudi misle prvo ćemo na more, daleko je zima, ali zima će brzo doći i pitanje je kako ćemo je preživeti, i za to nam je potrebna pomoć Nemačke. Zahvalan sam zato što su pokazali uvažavanje za stavove sa kojima se ne slažemo. Suviše su Nemci velika sila da bi zbog male Srbije menjali svoju politiku – naveo je predsednik Srbije i istakao da će Beograd čuvati mir na Zapadnom Balkanu.

I srpski ministar odbrane sa koleginicom iz Nemačke

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Republike Srbije, Nebojša Stefanović sastao se danas u zgradi Starog Generalštaba sa ministarkom odbrane Savezne Republike Nemačke Kristin Lambreht. Oni su se saglasili da poseta predstavlja pokazatelj uspešnih bilateralnih odnosa dve zemlje u oblasti odbrane, kao i namere da se oni unapređuju.

Srbija je zbog Dodika „meki trbuh Evrope“: Posredne poruke Lambreht i Vučića o opasnosti izbijanja rata na Balkanu 3
Foto: Ministarstvo odbrane (mod.gov.rs)

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Nebojša Stefanović je istakao kao najznačajniji aspekt vojnotehničke saradnje nabavku, ali i obuke za helikoptere tipa H-145M za Vojsku Srbije, dok će, kako je ocenio, nemačka donacija vojno-sanitetskih vozila tipa DINGO doprineti daljem unapređenju vojnomedicinske saradnje, koja je uspostavljena zajedničkim učešćem pripadnika dve vojske u misiji Evropske unije u Maliju, a koja predstavlja najrazvijeniju oblast saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari