Srbija još neće uvoditi sankcije Rusiji: Članovi Odbora za spoljne poslove nisu prihvatili Rezoluciju koju je predložio Borko Stefanović 1

Nakon četiri puna meseca opstrukcije i blokade iz Vlade i ministarstva spoljnih poslova, Rezolucija o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, nije dobila podršku većine članova skupštinskog Odbora za spoljne poslove.

Podršku većine članova Odbora, ni nakon više od tri sata rasprave, nisu dobili ni ostali predlozi opozicije- odustajanje od evropskih integracija, srpski mini šengen, ali ni Deklaracija o čvršćoj saradnji sa Ruskom federacijom.

Borko Stefanović, predsednik Odbora za spoljne poslove i poslanik SSP koji je i predložio Rezoluciju o uvođenju sankcija Rusiji, rekao je na sednici Odbora da je EU naš strateški cilj, koji je definisan i voljom građana i zakonskim i ustavnim okvirima. On je naveo da je većina građana protiv uzvođenja sankcija, ali da većina građana možda ne zna i u kakvoj situaciji je u Srbiji.

„Postoji validna pretnja da Srbija plaća izuzetno visoku cenu jer se još nije priključila svim državama u Evropi, sa dva izuzetka. Mi smo jedina zemlja kandidat EU koji to nije učinio. Skupština treba da raspravlja o ovoj temi i iznese argumente i za i protiv“, rekao je Stefanović.

On je naveo da postoji mogućnost neformalnih sankcija prema Srbiji i da bi smanjenje investicija imalo katastrofalan uticaj na investicije i opadne broj radnih mesta. Dodao je da smo bili žrtva agresije i da je postojao i postoji pokušaj otcepljenja Kosova i Metohije.

„Od februara prošle godine smo došli u situaciju da je izvršena agresija od strane Rusije prema Ukrajini, izazvan talas izbeglica od šest miliona ljudi, pokušano otcepljenje istočnih delova Ukrajine i pokušao da se koristi takozvani kosovski presedan. Srbija je osudila agresiju i zločine počinjene u Ukrajini, izdvojila humanitarnu pomoć za Ukrajinu. Opravdano smo uveli sankcije Belorusiji. međutim, pokazalo se da smo država koja je propustila da se uskladi sa bilo kojim paketom sankcija Rusiji. Moramo štiti sopstveni interes“, rekao je Stefanović.

Podsećamo, rezolucija o uvođenju sankcija Rusiji u decembru prošle godine se našla na dnevnom redu Odbora za spoljne poslove, ali nije razmatrana zbog nedostatka kvoruma. Poslanici SNS napustili su sednicu, uz objašnjenje da se nisu adekvatno pripremili i da na vreme nisu stigli dokumenti iz Ministarstva spoljnih poslova.

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri ocenio je da se spoljna politika SSP promenila nakog izbora, jer su pre izbora bili protiv ,a sada su za uvođenje sankcija. Naveo je i da se uvođenjem sankcija Rusiji prijateljskoj zemlji samo nama nanose posledice i opredeljejumemo se za rat. Istakao je da se vladajućoj većini ne može verovati, obzirom da menja mišljenje od slučaja do slučaja.

Na istoj sednici našli su se i potuno suprotni predlozi. Dveri su predložile prekid evropskih integracija, jer se menja geoplitički okvir.

“ U svojoj spoljnopolitičkoj orijentaciji moramo da imamo na umu očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i brigu o svim Srbima u regionu. Smisao evropskih integracija je izgubio svaki smisao, jer EU ne želi da postanemo članovi i stalno nas uslovljavaju. Niti ima pomaka u evropskim integracijama, niti EU želi proširenje. Zato mi kandidujemo prekid dosadašnjih EU integracija u zamenu za ugovor o saradnji sa EU, poput Švajcarske i Islanda „, naveo je Obradović.

Dodao je da Dveri smatraju da treba razvijati ekonomske odnose sa svim zemljama, ali da prednost u spoljnopolitičkim odnosima treba da imaju zemlje EU koje nisu priznale Kosovo. Istakao je važnost strateškog partnerstva sa Rusijom i Kinom, ali je predložio i da Skupština Srbije donese zakon o vojnoj neutralnosti i reviziji svih sporazuma sa NATO-om. Njegov zajtev je i da se otkažu vojne vežbe sa NATO-om koje su zakazane na Vidovdan.

Dveri i njima bliske stranke predložile su i deklaraciju o „srpskom mini šengenu“, „novom obliku integracije između Srbije, Republiek Srpske i Crne Gore“, a na dnevnom redu je i predlog rezolucije o zabrani korišćenja jednostranih sankcija kao instrumenata spoljne politike.

„Potrebno je i da se Srbija, Crna Gora i Republika Srpska povežu u carinsku uniju, zajedničko tržište, a to bi u budućnosti moglo da preraste u balkanski mini- šengen“, naveo je Obradović.

Grupa poslanika predložila je i Preporuku Vladi Srbije o novoj spoljnoj politici, kao i Predlog deklaracije o potrebi jačanja saradnje sa Rusijom na bilateralnom nivou i međunarodnim organizacijama.

„Uvođenje sankcija Rusiji bilo bi dobrovoljno samoubistvo. Kada bi uveli sankcije Rusiji i Rusija podigla cenu gasa, rashodna strana budžeta bi porasla četiri puta. Ta ideja da se uvedu sankcije Rusiji nije dobra ideja. Kada bi cena gasa skočila dva ili tri ili četiri puta, Rusija bi Srbiji bila najveći spoljnopolitički partner. Nijedan ozbiljan investitor neće napustiti Srbiju jer ovde ima jeftinu radnu snagu i energente“, rekao je Ivan Kostić, poslanik Dveri u ime predlagača.

Naprednjakinja Marina Raguš, zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove istakla je da ove teme čak nisu u nadležnosti resornog odbora, ali da je SNS hteo da omogući raspravu.

„Nas ovde obavezuje državna politika“, Ustav i odluka Saveta za nacionalnu bezednosti „, istakla je Raguš.

Podsetila je da je po izbijanju rata na tlu Ukrajine zasedao Savet za nacionalnu bezbednost, usvojio zaključke, a zatim i Vlada Republike Srbije“.

„To je naša državna politika i ona obavezuje sve nas. Ko govori kontra ovoga, govori protiv državne politike Srbije. Republika Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, ali kako se mi borimo za teritorijalni integritet naše Srbije, tako cenimo teritorijalni integritet svih članica Ujedinjenih nacija. S obzirom da je izbio rat, argumenti su prvi pobegli kroz prozor, a naše argumente iz zapadne hemisfere malo ko želi da čuje“, navela je Raguš.

Dodala je da dok se ne ponovo ne sastane Savet za ncionalnu bezbednost i dok se ne vidi da li se bližimo nekoj crvenoj liniji, sve dok se to ne desi Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

„Kako se mi borimo za terororjalni integritet Srbije, tako cenimo i terirorjalni integritet bilo koje druge zemlje. Možemo da sledimo samo taj princip i da sledimo interes Srbije“, naglasila je Raguš i dodala da Srbija već sada trpi posledice neuvođenja sankcija.

Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke navela je da su i ona i njena stranka protiv uvođenja sankcija Rusiji i podržala predlog Zavetnika da se usvoji rezolucija oko neuvođenja sankija bilo kojoj priznatoj državi.

„Uvođenje sankcija znači zauzimati stranu u sukobu. Moj stav je da se Rusiji ama baš nikada ne uvode sankcije“, istakla je Rašković i podsetila na podršku Rusije u Savetu bezbednosti, koja je već dva puta stavila veto.

Što se tiče straha od povlačanje investicija, kako je rekla, ovde nisu došli giganti, poput „mercedesa“.

„To su mahom srednje i manje firme, koje su ovde praktično došle jer imaju jako dobre uslove rada, odličnu radnu snagu, koju plaćaju četiri puta manje nego u Nemačkoj. Izgubili bi profit. U interesu je Srbije da se ne uvode sankcije Rusiji ama baš nikad“, rekla je Rašković Ivić.

Đorđe Miketić, poslanik Zajedno -Moramo rekao je da je uvođenje sankcija Rusiji spoljno poltički interes Srbije, patriotski čin i vrednosno pitanje. On je podržao i lidera Stranke pravde i pomirenja Usamea Zukorlića koji je rekao da je neprihvatljiva formulacija rezolucije o „srpskom mini šengenu“, budući da ubuhvata delove tri teritorije Srbije, BiH i Crne Gore.

Draginja Vlk iz SNS je navela da smo i sami 90-tih godina bili na udaru sankcija, kao i da najveću cenu plaćaju građani.

„Posebno su beskorisne sankcije Srbije Rusiji, jer je cilj da se prekine produktivni odnos. Mi kao država ne nastupamo navijački i ne treba da zauzimamo strane. Cilj Srbije je da ovu situaciju pretvorimo u dobro po Srbiju, a način za to je da zauzmememo slobodno mesto posrednika u Evropi. Nema nikakvog razloga da menjamo politiku neutralnosti. Narodu Ukrajine neće biti bolje ako uvedemo sankcije. Srbija jeste na evropskom putu, ali uslov za to ne treba da bude uvođenje sankcija Rusiji“, rekla je Vlk.

Ona je ocenila da su i predložene deklaracije i rezoucije smetnja državnoj politici.

„Živimo u cirkusu gde jedna grupa ljudi koristi tešku situaciju. Lako je napadati kada nemate nikakvu odgovornost. Ovo je jedna besprizorna rasprava“, navela je Vlk , nastojeći da mirnu sednicu Odbora za spoljne poslove uzdrma, prekoračujući tri puta dozvoljeno vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari