Srbija litijumska i daleko bilo Papua litijumska

Ostavite komentar


  1. Možda je trebalo, kad se već pominje Papua, navesti da je Vlada Papue poslala vojsku na narod kako bi ugušila pobunu zbog uništavanja životne sredine kao posledice iskopavanja litijuma. A tamo je u tom građanskom ratu bilo 20.000 žrtava. Mene je strah da se to ne ponovi i ovde, s obzirom šta sve ova vlast radi sa nama po pitanju Rio Tinta.

  2. Kad smo već kod Portugala, tamošnje vlasti su upravo dozvolile iskopavanje litijuma kompaniji u kojoj je Folksvagen većinski vlasnik, a početak rada rudnika se očekuje 2026. Situacija je slična i u Nemačkoj gde je druga kompanija, iza koje takodje stoji nemačka auto industrija, dobila 5 dozvola za iskopavanje litijuma u dolini Rajne. Početak rada rudnika se predvidja za 2024. Ovo nije moje mišljenje, ni politički stav, već nepobitne činjenice, pa bi bilo ugodno da objavite ovaj komentar.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.