Nakon hapšenja i izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu, legitimno je očekivati da Srbija dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine.

Ipak, vlasti u Beogradu moraju da shvate da će najvažnije pitanje koje će morati da se reši pre ulaska Srbije u EU, pitanje njenih granica, odnosno status Kosova – ocenjuje za Danas Pjotr Maćej Kačinjski, naučni saradnik Centra za studije evropske politike (CEPS).

Da li bi nakon hapšenja Ratka Mladića Srbija mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine?

– Hapšenje Mladića i njegovo izručenje Hagu pomaže Srbiji na njenom putu ka EU, ali u kojoj formi, još treba da vidimo. Ipak, jasno je da se impuls u vezi s pozicijom Srbije i njenom politikom ka Uniji nastavlja, kao i to da je srpska posvećenost i dalje jaka u borbi protiv zločina, korupcije i organizovanog kriminala i integracije u EU. Sada je legitimno očekivati da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine.

Šta mislite o toku dijaloga Beograda i Prištine i kako to može da utiče na put Srbije ka EU?

– Vlasti u Beogradu treba da shvate da će najvažnije pitanje koje će morati da se reši pre ulaska Srbije u EU je pitanje njenih granica, odnosno status Kosova. Pre nego što odluku o tome donesu zemlje članice EU i Vlada Srbije, obe strane moraju da se slože da je za sada najbolje nastaviti proces evrointegracije Srbije bez rešavanja kosovskog pitanja.

Beograd su nedavno posetili najviši zvaničnici EU, i to u roku od samo sedam dana. Koliko su ove posete bile važne za evrointegracije Srbije?

– Nedavne posete zvaničnika EU šalju snažnu poruku da za Srbiju postoji mesto u evropskoj porodici, ali pre nego što se to i ispuni, predstoje dugi i teški pregovori. Predsednik Evropske komisije i visoka zvaničnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žoze Manuel Barozo i Ketrin Ešton, žele da se zamah evropskih integracija Srbije nastavi.

Prema vašem mišljenju, da li je budućnost celog Balkana u EU?

– Da, budućnost celog Balkana je u EU, ali detalji o tome kada i na koji način će se to i obistiniti ostaju nejasni. Evidentno je da će se Hrvatska uskoro pridružiti Uniji, a Makedonija, Crna Gora i Albanija su na putu da postanu članice EU. I za Srbiju će se isto primeniti, dok je u slučaju BiH situacija komplikovanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari