Hapšenje i izručenje Ratka Mladića je veoma važan korak koji je Srbija napravila ka priključenju EU, mada bi bilo opasno pomisliti da je put sada potpuno očišćen. Zemlja se mora koncentrisati na reforme. Ipak, više nema spektakularnih prepeka na putu ka EU i zato mislim da sada postoje velike šanse da Srbija dobije status kandidata do kraja ove godine.

A što se tiče određivanja datuma početka pregovora, mislim da se stavlja preveliki naglasak na to pitanje – ocenjuje u razgovoru za Danas Oskar Nikovic, ambasador Mađarske, zemlje predsedavajuće EU, u Beogradu.

Prema vašem mišljenju, postoji li mogućnost da Srbija dobije status kandidata i datum početka pregovora za članstvo u EU do kraja 2011?

– Verujem da će 12. oktobar, kada Evropska komisija bude predstavila mišljenje o tome da li je Srbija spremna da dobije status kandidata, biti radostan dan za stanovništvo ove države. Mađarska, kao predsedavajuća zemlja EU, ne učestvuje u izradi tog mišljenja, ali se snažno zalaže da ono bude pozitivno. Nema više spektakularnih prepeka na putu ka članstvu u EU i zato mislim da sada postoje velike šanse da Srbija dobije status kandidata do kraja ove godine. A što što se tiče isticanja datuma početka pregovora, mislim da se stavlja preveliki naglasak na to. Potrebno je shvatiti da će dobijanje statusa kandidata predstavljati sjajan uspeh, i bez obzira na datum pregovora, koji će uslediti kao sledeći korak, EU fondovi, u svakom slučaju, biće dostupni Srbiji kao kandidatu.

Dakle, hapšenje Ratka Mladića će sigurno ubrzati put Srbije ka EU?

– Hapšenje generala Mladića je vrlo važan korak koji je Srbija napravila na putu ka priključenju EU. Međutim, njegovo hapšenje i izručenje Haškom tribunalu se mora posmatrati iz dva ugla – jedan je sam značaj njegovog hapšenja, a drugi je šta to znači za javnost. Iako javnost sada smatra da je hapšenjem i izručenjem Mladića sklonjena velika prepreka ka članstvu Srbije u EU, na tome se još mora raditi. Bilo bi opasno pomisliti da je put sada potpuno očišćen i bilo bi vrlo štetno opuštati se. Dosad je u Srbiji vladalo mišljenje „zašto da ispunjavamo zahteve i sprovodimo reforme, kad će EU na kraju zahtevati hapšenje Mladića, koje nismo u mogućnosti da ispunimo“. E, više nema mesta takvom izgovoru. Može, i mora se koncentrisati na sprovođenje reformi. Sve u svemu – uklonjena je jedna od prepreka, ali uklonjen je i izgovor.

U srpskoj javnosti se u poslednje vreme mogu čuti razni predlozi u vezi s rešenjem pitanja Kosova, kao i negodovanja kosovskih Albanaca. Da li bi situacija u vezi s Kosovom mogla da bude prepreka na putu Srbije ka EU?

– Beograd se veoma konstruktivno ponaša u dijalogu s Prištinom. Do dobijanja statusa kandidata za članstvo u Uniji, siguran sam da se od Srbije više ništa neće zahtevati kada je reč o kosovskom pitanju, kao što bi bilo priznavanje nezavisnosti Kosova. I EU je jasno da bi to bilo nerealno očekivati sa srpske strane. Za dalje bi bilo prerano bilo šta predskazati. Šta budućnost krije u vezi s Kosovom, to niko ne može da zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari