Srbija nastavlja da napreduje u saradnji s Tribunalom u Hagu, pogotovu kada je reč o efikasnijoj dostupnosti dokumenata koje ovaj sud potražuje – rekao je juče Serž Bramerc, glavni haški tužilac, pred Savetom bezbednosti UN.

Bramerc je podnoseći godišnji izveštaj Savetu bezbednosti istakao da se zahtevi Tužilaštva za dobijanjem dokumenata neophodnih za suđenja rešavaju po hitnom postupku. On je priznao napore srpskih vlasti da se dođe do preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića i izjavio da je u direktnom kontaktu s nadležnim institucijama u Srbiji koje se bave ovim problemom. Bramerc je istakao da srpske službe zadužene za saradnju s Hagom „rade efikasno i koordinisano“.

– Važno je da se nastavi sa ovakvom saradnjom, koja će biti od suštinske važnosti za uspešan rad Tužilaštva. Srbija mora nastaviti s naporima čiji je jasan cilj hapšenje begunaca – istakao je Bramerc.

Glavni tužilac je naglasio da je od njegovog prethodnog izveštaja Srbija „konstantno napredovala“ u nastojanjima da okonča saradnju s tim sudom, ali da ključno ostaje hapšenje Mladića i Hadžića.

– Hapšenje Mladića i Hadžića ostaje prioritet moje kancelarije – rekao je Bramerc.

Bramerc je kritikovao Hrvatsku zbog toga što još nisu dostupna sva dokumenta važna za istragu vojne operacije Oluja, dok je Bosni i Hercegovini zamerio to što se službenicima Tribunala na terenu nije produžio mandat zbog nedostatka političke volje u toj državi.

Predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio je da je izveštaj Serža Bramerca, veoma pozitivan i izrazio zadovoljstvo zbog te činjenice, navodi se u saopštenju iz predsednikovog kabineta. Tadić je rekao da će Srbija učiniti sve da „pronađe, uhapsi i u Hag prebaci preostalu dvojicu optuženika“, kao i da je izveštaj glavnog tužioca Tribunala veoma objektivan.

Predstavnici država članica Saveta bezbednosti UN pozitivno su ocenili izveštaj i pozvali vlasti u Beogradu da zaokruže saradnju hapšenjem dvojice preostalih begunaca.

Rasim Ljajić: Podneću ostavku

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, naveo je da ostaje pri ranijem obećanju da će podneti ostavku na mesto koordinatora akcionog tima ako Ratko Mladić ne bude uhapšen do kraja godine. „To ću učiniti ukoliko Mladić ne bude izručen Tribunalu zbog toga što ja treba da snosim konsekvence svih loših procena i javno datih uveravanja i očekivanja da će se to dogoditi. Ovo nije reakcija na bilo šta, nije politički čin, već želim da demonstriram i neku vrstu moralne odgovornosti“, rekao je Ljajić novinarima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari